Europa: Observatorul bioeconomic

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.02.2013 18:26 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeană va înfiinţa un observator pentru a inventaria progresele şi pentru a măsura impactul dezvoltării bioeconomiei Uniunii Europene, a anunţat comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn. Observatorul va colecta date pentru a urmări evoluţia pieţelor, pentru a inventaria politicile UE, naţionale şi regionale în materie de bioeconomie, capacităţile de cercetare şi inovare, precum şi magnitudinea investiţiilor publice şi private în domeniu. Observatorul va fi coordonat de Centrul Comun de Cercetare, serviciul ştiinţific intern al Comisiei.
Observatorul, care este un proiect cu durată de trei ani, va debuta în martie 2013, având scopul de a pune datele pe care le va colecta la dispoziţia publicului, prin intermediul unui portal internet, în 2014. În acest mod, observatorul va sprijini strategiile naţionale şi regionale în materie de bioeconomie, care în prezent sunt elaborate de către statele membre ale UE.
Pe lângă punerea la dispoziţie a datelor referitoare la dimensiunea bioeconomiei şi la sectoarele care o compun, observatorul ar trebui să urmărească o serie de indicatori de performanţă, incluzând indicatori economici, indicatori privind ocuparea forţei de muncă, inovarea, productivitatea, bunăstarea socială şi calitatea mediului. El va include, de asemenea, un „observator tehnologic” şi un „observator al politicilor”, pentru a urmări evoluţia ştiinţei şi tehnologiei, precum şi a politicilor în materie de bioeconomie.
Bioeconomia din Europa valorează deja aproximativ 2 000 de miliarde de euro şi implică 22 de milioane de locuri de muncă. Comisia are în vedere un nou parteneriat public-privat în materie de bioindustrii, pentru a accelera dezvoltarea sectorului. O decizie este preconizată pentru iunie 2013.

Termenul „bioeconomie” înseamnă o economie bazată pe o utilizare inteligentă a resurselor terestre şi maritime, biologice şi regenerabile, ca materii prime pentru alimente şi furaje, precum şi în producţia industrială şi energetică. De asemenea, el include şi utilizarea biodeşeurilor şi a proceselor ecologice pentru industrii sustenabile.
Strategia UE în materie de bioeconomie, adoptată la data de 13 februarie 2012, are trei piloni principali:
Investiţiile în cercetare, în inovare şi în competenţe pentru bioeconomie. Acestea ar trebui să includă fonduri UE, finanţare naţională, investiţii private şi sporirea sinergiilor cu alte iniţiative politice.
Dezvoltarea pieţelor şi a competitivităţii în sectoarele bioeconomiei, printr-o intensificare sustenabilă a producţiei primare, prin conversia fluxurilor de deşeuri în produse cu valoare adăugată, precum şi prin mecanisme de învăţare reciprocă pentru creşterea producţiei şi a utilizării eficiente a resurselor. Ca exemplu, eliminarea deşeurilor alimentare îl costă pe contribuabilul european între 55 şi 90 EUR per tonă şi produce 170 de milioane de tone de CO. Aceste deşeuri ar putea fi transformate în bioenergie sau în alte produse ecologice, generând locuri de muncă şi creştere economică.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.