Europa: Principii minime in ceea ce priveste gazele de sist

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 22.01.2014 16:26 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a adoptat o recomandare care vizeaza instituirea unor garanţii corespunzatoare pentru mediu şi clima in ceea ce priveşte „frackingul” – tehnica de fracturare hidraulica de volum mare utilizata mai ales in operaţiunile legate de gazele de şist. Recomandarea ar trebui sa ajute toate statele membre care doresc sa utilizeze aceasta practica sa faca faţa riscurilor asupra sanataţii şi a mediului şi sa imbunataţeasca transparenţa pentru cetaţeni. Aceasta pune, de asemenea, bazele pentru condiţii de concurenţa echitabile in acest sector şi stabileşte un cadru mai clar pentru investitori.
Recomandarea este insoţita de o comunicare in cadrul careia sunt analizate oportunitaţile şi provocarile legate de utilizarea „frackingului” pentru extracţia hidrocarburilor. Ambele documente fac parte dintr-o iniţiativa mai ampla a Comisiei, care vizeaza instituirea unui cadru integrat al politicilor climatice şi energetice pentru perioada pana in 2030.    
    
Pe baza legislaţiei in vigoare la nivelul UE şi completand-o, daca este cazul, recomandarea invita statele membre in special:
#sa planifice in anticiparea evoluţiilor şi sa evalueze posibilele efecte cumulate inainte de acordarea licenţelor;
#sa analizeze cu atenţie impacturile şi riscurile asupra mediului;
#sa se asigure ca integritatea sondei respecta cele mai bune practici şi standarde;
#sa verifice calitatea apei, a aerului şi a solului la nivel local inainte de inceperea operaţiunilor, pentru a monitoriza orice modificare şi pentru a face faţa riscurilor emergente;
#sa controleze emisiilor atmosferice, inclusiv emisiile de gaze cu efect de sera, prin captarea gazelor;
#sa informeze publicul in ceea ce priveşte substanţele chimice utilizate in sonde individuale şi
#sa asigure aplicarea de catre operatori a celor mai bune practici pe tot parcursul proiectului.
Comisia va continua sa faciliteze schimbul de informaţii cu statele membre, cu intreprinderile din acest sector şi cu organizaţiile societaţii civile in ceea ce priveşte performanţele de mediu ale proiectelor legate de gazele de şist.    
    
Etapele urmatoare

Statele membre ale UE sunt invitate sa aplice principiile in termen de şase luni şi, incepand din decembrie 2014, sa informeze anual Comisia cu privire la masurile instituite. Comisia va monitoriza aplicarea recomandarii cu ajutorul unui tablou de bord pus la dispoziţia publicului, care va compara situaţia in diferite state membre. Eficacitatea acestei abordari va fi reanalizata dupa 18 luni.    
    
Context

Zacamintele convenţionale de gaze naturale sunt blocate in rezervoare subterane. Gazele de şist sunt diferite – deşi sunt tot gaze naturale, acestea sunt blocate in interiorul unor roci care trebuie sa fie sparte („fracturate”) pentru a elibera gazul. Pana acum, UE dispune de o experienţa limitata in ceea ce priveşte fracturarea hidraulica de volum mare aplicata pe scara larga şi intensiv. In practica, se injecteaza volume mari de apa, nisip şi substanţe chimice intr-o gaura de sonda pentru a sparge roca şi a facilita extracţia gazelor. Experienţa europeana s-a axat, pana in prezent, in special pe fracturarea hidraulica de volum mic aplicata pentru anumite zacaminte convenţionale şi compacte de gaze, mai ales in puţuri verticale, reprezentand doar o mica parte din operaţiunile petroliere şi gaziere efectuate in trecut in UE. Pe baza experienţei acumulate in America de Nord, unde fracturarea hidraulica de volum mare este utilizata pe scara larga, operatorii efectueaza acum mai multe teste pentru aplicarea acestei practici in UE.
Impacturile şi riscurile asupra mediului trebuie gestionate in mod corespunzator. Avand in vedere ca trebuie forate mai multe puţuri pe o zona mai intinsa pentru a obţine aceeaşi cantitate de gaze ca cea extrasa din puţuri convenţionale, impactul cumulat trebuie evaluat şi atenuat in mod corespunzator.
Cea mai mare parte a legislaţiei UE in domeniul mediului dateaza dinainte de practicarea fracturarii hidraulice de volum mare. De aceea, anumite aspecte de mediu nu sunt abordate integral in cadrul legislaţiei actuale a UE. Aceasta situaţie a generat ingrijorari din partea publicului şi necesita o acţiune a UE.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.