Facilitarea succesiunilor transfrontaliere

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 12.03.2012 20:02 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

În fiecare an, în UE, 450.000 de moşteniri - 10% din total, care implică 123 de miliarde de euro - au o dimensiune transfrontalieră.Parlamentul European va dezbate un regulament ce va determina competenţa tribunalelor şi aplicabilitatea legilor, pentru a facilita moştenirile şi a evita disputele după moartea unei persoane. Aceasta introduce şi Certificatul european voluntar de moştenitor, care ar putea reduce formalităţile.

Legile ce guvernează succesiunile sunt diferite în statele UE. De aici apar probleme în succesiunile ce implică persoane care au domicilii în mai multe ţări.

Conform propunerii Comisiei Europene, o succesiune transfrontalieră se va baza pe legislaţia din ţara de rezidenţă. Comisia sugerează ca jurisdicţia şi legile aplicabile în cazul unei moşteniri transfrontaliere să se bazeze pe locul de reşedinţă obişnuit al persoanei decedate. Cei care locuiesc în străinătate vor putea alege ca moştenirea să fie guvernată de ţara de origine şi nu de cea în care locuieşte.

Propunerea asigură certitudinea juridică

Aceste reguli vor reduce riscul emiterii unor decizii contradictorii. Propunerea introduce şi Certificatul european voluntar de moştenitor, care va permite unei persoane să demonstreze că este moştenitor sau administrator/executor al unei succesiuni şi care va reduce formalităţile.

Comisia pentru afaceri juridice de la Parlamentul European a aprobat pe 1 martie un raport întocmit de germanul Kurt Lechner de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat). Raportul aduce clarificări şi câteva modificări textului Comisiei.

Conform raportului parlamentar, „propunerea asigură certitudinea juridică, este relativ clară şi simplă şi este accesibilă, în punctele sale cele mai importante, chiar şi nespecialiştilor, iar fragmentările succesorale sunt evitate“.

Noile reguli nu schimbă, teoretic, nimic pentru cetăţenii care locuiesc în ţara de origine. Pentru cei care locuiesc în străinătate, jurisdicţia şi legile aplicabile în cazul unei moşteniri transfrontaliere se vor baza pe locul de reşedinţă obişnuit al persoanei decedate. Aceste persoane vor putea alege, însă, ca moştenirea să fie guvernată de ţara de origine şi nu de cea în care locuieşte.

Regulamentul nu se va aplica în Regatul Unit şi Irlanda. Parlamentul European va vota asupra raportului marţi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.