Gazele naturale de sist: o sursa de energie fara riscuri?

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 06.03.2012 17:44 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

La un an după tragedia nucleară de la Fukushima, dezbaterea privind sursele de energie noi şi sigure este încă deschisă. După primele exploatări în Polonia, un nou combustibil fosil provenit din adâncurile pământului ar putea aduce o soluţie nevoilor energetice europene:gazele naturale de şist. Care este, însă, impactul acestuia asupra mediului înconjurător şi vieţii umane?

Săptămâna aceasta, deputaţii europeni de la comisia pentru mediu au dezbătut cu experţi în domeniu riscurile extracţiei de gaze naturale de şist. Acesta se găseşte la o adâncime de unul până la doi kilometri şi se exploatează prin fracţionare hidraulică. Raportor pentru evaluarea impactului exploatării acestui combustibil este polonezul Bogusław Sonik de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Riscuri: contaminarea apelor, explozii, cutremure

Experienţe din SUA arată că se pot întâmpla accidente care pun în pericol mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor. Printre riscuri se numără contaminarea apelor subterane cu metan, explozia clădirilor rezidenţiale şi salinizarea apei potabile în vecinătatea zonelor de exploatare.

În cadrul reuniunii de la Parlamentul European, domnul Robert B. Jackson, de la Universitatea Duke, a pus şi problema apei folosite în extracţie, care are o concentraţie mare de sare, dar care conţine şi substanţe chimice ce pot fi dăunătoare vegetaţiei şi mediului înconjurător, în general. Dumnealui propune reutilizarea acestei ape pentru alte foraje.

În timpul fracţionării hidraulice, în aer pot fi eliberate gaze precum CO2 şi metanul, a arătat Paulina Jaramillo, profesor la Universitatea Carnagie Mellon. Dumneaei a reluat şi ideea refolosirii apelor uzate provenite din exploatarea gazelor naturale de şist.

Didier Bonijoly, de la Geoştiinţă pentru un Pământ durabil (BRGM), a arătat la Parlamentul European că fracţionarea hidraulică are nevoie de multă apă, care conţine substanţe chimice şi riscă să polueze. În plus, fracţionarea hidraulică ar putea cauza cutremure.

Impact asupra mediului

Mark Johnston, de la World Wide Fund for Nature (WWF), a arătat că organizaţia sa nu sprijină exploatarea gazelor naturale de şist. Dumnealui a spus că lumea este aproape de limitele sigure ale schimbărilor climatice şi că trebuie luat în considerare impactul exploatării gazelor naturale de şist asupra mediului.

Vorbind despre exemplul polonez, Tomasz Maj, de la Talisman Energy Polska, a arătat că apele contaminate cu gaz reprezintă o îngrijorare reală. Dumnealui a spus deputaţilor europeni că informaţiile despre compoziţia apei injectate sunt disponibile pentru public şi că în Polonia apele uzate se refolosesc în proporţie de 85%.

Conform domnului John Broderick, de la Universitatea din Manchester, este necesară o mai bună monitorizare pentru evitarea contaminării apelor, iar gestiunea riscurilor trebuie abordată cu o metodologie adecvată. Dumnealui a arătat că nivelul ridicat al emisiilor pe termen scurt poate fi echilibrat cu reducerea emisiilor pe termen lung.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.