Incaltaminte, sapun sau sampon pentru combaterea saraciei

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.12.2014 17:47 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a aprobat programul operaţional prezentat de Romania in vederea utilizarii noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD).
Romania va primi peste 441 de milioane de euro (la preţurile actuale) in perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum şi articole de uz şcolar copiilor aflaţi in dificultate.
Finanţarea UE va fi completata cu peste 75 milioane de euro din resursele naţionale.

Inceperea aprovizionarii cu alimente este prevazuta pentru aceasta iarna şi, din 2015, va avea loc de doua ori pe an.
Vor beneficia de ajutor persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici şi persoanele al caror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel naţional.

Pachetele cu produse alimentare vor fi completate cu masuri menite sa inlesneasca incluziunea sociala, precum educaţia sanitara şi alimentara, acces sporit la serviciile medicale sau de consiliere juridica, indrumare catre serviciile sociale, consiliere profesionala şi sprijin in cautarea unui loc de munca.

Incepand cu 2015, articolele de uz şcolar vor fi furnizate o data pe an.
Acestea vor fi oferite copiilor care provin din familii cu un venit lunar sub 50% din salariul minim pe economie la nivel naţional.

Alimentele şi articolele de uz şcolar vor fi distribuite prin intermediul autoritaţilor locale şi al şcolilor.
ONG-urile vor fi implicate in furnizarea produselor alimentare persoanelor cu dificultaţi de deplasare şi in aplicarea masurilor de incluziune sociala aferente.

Romania inregistreaza unul dintre cele mai scazute niveluri de saracie din UE, aproximativ 30% din populaţie suferind de lipsuri materiale severe.
Programul operaţional adoptat va contribui la atingerea obiectivului naţional de a ajuta 580 000 de oameni sa iasa din saracie.

Lansat in luna ianuarie 2014, Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) este un puternic simbol al solidaritaţii europene.
Principalul sau scop este ruperea cercului vicios al saraciei şi precaritaţii, oferind asistenţa nefinanciara unora dintre cetaţenii europeni cei mai vulnerabili. FEAD se ridica la o valoare reala de 3,8 miliarde de euro in perioada 2014-2020.

Fondul va contribui la consolidarea coeziunii sociale prin atenuarea celor mai severe forme de saracie, precum şi la atingerea obiectivului EUROPA 2020 de a reduce cu cel puţin 20 de milioane numarul de persoane afectate sau ameninţate de saracie şi excluziune sociala, pana in 2020.

FEAD va sprijini acţiunile iniţiate de toate cele 28 de state membre in vederea acordarii unei game largi de ajutoare nefinanciare persoanelor celor mai defavorizate, indiferent daca este vorba despre persoane individuale, familii, gospodarii sau grupuri de persoane.
Asistenţa de acest tip poate consta in produse alimentare, imbracaminte şi alte bunuri de uz personal esenţiale, cum ar fi incalţamintea, sapunul sau şamponul.
Ajutorul financiar poate fi utilizat la desfaşurarea acţiunilor care incurajeaza integrarea sociala.

Fiecare stat membru va defini grupul-ţinta de „persoane cele mai defavorizate” in programul sau operaţional naţional.
Statele membre pot alege tipul de asistenţa pe care doresc sa o ofere (produse alimentare sau articole de baza sau o combinaţie intre cele doua) şi modelul preferat de procurare şi distribuţie a alimentelor şi bunurilor, in funcţie de situaţia lor specifica şi preferinţe.

Incepand cu 1987, Programul UE de distribuire a alimentelor catre cele mai defavorizate persoane (CDP) a fost o sursa importanta de provizii pentru organizaţiile care lucreaza in contact direct cu cei mai puţin norocoşi membri ai societaţii, oferindu-le alimente.
A fost creat pentru a folosi in mod optim surplusul agricol obţinut atunci.
Avand in vedere epuizarea stocurilor de intervenţie preconizata, precum şi imprevizibilitatea lor ridicata in perioada 2011-2020, ca o consecinţa a reformelor succesive ale politicii agricole comune, CDP a fost intrerupt la sfarşitul anului 2013, fiind inlocuit de FEAD.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.