INCREDIBIL. Eurobarometru: Doar 21% dintre ROMANI mai au INCREDERE in GUVERN!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.03.2018 15:26 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Doi din trei romani (66%) sunt optimişti in legatura cu viitorul Uniunii Europene, cu mult peste media europeana (57%).

Valorile care reprezinta cel mai bine Uniunea Europeana sunt drepturile omului (34% Romania, 33% UE), democratia (32% Romania, 33% UE) si pacea (32% Romania, 40% UE).
Acestea sunt cateva din concluziile raportului naţional pentru Romania, parte a studiului Eurobarometru standard 88.

“Romanii continua sa creada in Europa şi in valorile pe care aceasta le promoveaza. Avem nevoie de increderea şi dinamismul lor, in construirea viitoarei Uniuni Europene, ale carei baze se vor pune la summitul de la Sibiu, din 2019, in timpul Preşedinţiei romane  a Consiliului UE”, a declarat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, in legatura cu noua publicaţie.

Mai bine de jumatate dintre romani tind sa aiba incredere in Parlamentul European (56%, faţa de 45% media europeana) şi in Comisia Europeana (50% faţa de o medie europeana de 42%).
Increderea in instituţiile naţionale este insa mai redusa.
De exemplu, 21% dintre romani au incredere in guvern.

Pentru urmatorul an, 35% dintre romani declara ca situaţia economica naţionala va fi mai proasta, inaintea lor plasandu-se grecii (48%), croaţii şi britanicii (39%).
Dar cand vine vorba de situaţia economica a Uniunii Europene, unul din doi cetaţeni romani, similar cu media UE, declara ca aceasta este mai degraba buna şi foarte buna.

Daca vorbim despre viitor, 47% dintre romani cred ca Uniunea Europeana se indreapta in directia buna, ponderea fiind peste media europeana, cu 17 puncte procentuale.
In ce priveşte Romania, direcţia in care se indreapta ţara este apreciata drept greşita de 64% dintre respondenţii romani, in timp ce la nivel european media este de 49%.

Context

Studiile de tip Eurobarometru standard sunt publicate de doua ori pe an, vara şi iarna, incepand cu anul 1974.

Exerciţiul de iarna include şi publicarea unui raport naţional pentru fiecare din statele membre, in trimestrul ce urmeaza publicarii datelor generale, acesta analizand in mod specific percepţiile cetaţenilor din fiecare ţara.

Datele pentru Eurobarometrul standard 88 au fost colectate in Romania, in perioada 5-12 noiembrie 2017, de compania TNS CSOP.
Eşantionul reprezentativ a fost constituit din 1.062 de persoane cu varsta de 15 ani şi peste. Colectarea datelor s-a efectuat prin intermediul unor interviuri faţa-in-faţa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.