Inima lui Havel

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 18.12.2012 16:31 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

O inimă din neon a fost aprinsă pe 17 decembrie pe faţada clădirii principale din Bruxelles a Parlamentului European la un an de la moartea lui Václav Havel.
„Adevărul şi dragostea trebuie să învingă minciunile şi ura“ a fost motto-ul lui Václav Havel, disidentul devenit preşedinte cehoslovac, apoi ceh.
O inimă din neon a fost aprinsă pe 17 decembrie pe faţada clădirii principale din Bruxelles a Parlamentului European la un an de la moartea sa pentru a aminti de contribuţia disidentului la libertatea europeană. Vicepreşedintele Oldřich Vlasák, care a găzduit evenimentul, l-a descris pe Havel ca un „simbol al luptei pentru libertate şi democraţie“.

Opera de artă preia inima pe care Václav Havel o desena întotdeauna alături de semnătura sa. Aceasta a fost instalată prima dată în 2002 pe Castelul din Praga în semn de rămas bun faţă de Havel, când mandatul său de preşedinte s-a încheiat. Inima va rămâne la Parlamentul European până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

„Pentru mine, Václav Havel este un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie, al luptei împotriva totalitarismului şi comunismului. Republica Cehă s-a întors, graţie lui Havel, în Europa. Havel este o personalitate cu importanţă europeană, chiar globală, care a contribuit la încheierea războiului rece şi demolarea zidului dintre est şi vest“, a spus vicepreşedintele Parlamentului European Oldřich Vlasák.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.