La Vatican se va canta Dont cry for me, Argentina!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.03.2013 22:41 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Fumul alb a ieşit pe hornul Capelei Sixtine a Vaticanului la ora locală 19:06.
Papa a fost ales după cel de-al cincilea scrutin, după ce cardinalii au reuşit să întrunească majoritatea de două treimi necesară pentru alegerea noului Papă.
Noul Papă este fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio, sub numele de Papa Francisc, a apărut în balconul central al bazilicii Sfântul Petru din Roma.
Numele noului Papă a fost anunţat de cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran, după rostirea formulei latine Habemus Papam.
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, cel mai în vârstă cardinal, s-a născut la 17 decembrie 1936 şi va fi primul Papă care vine din afara Europei, precum şi primul iezuit care devine Suveran Pontif.

***

Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, a devenit cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice, succedându-i papei emerit Benedict al XVI-lea, a cărui retragere a intrat oficial în vigoare la 28 februarie.
Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936 în capitala argentiniană, într-o familie de italieni formată din Mario Bergoglio, un angajat al căilor ferate, şi Regina.
Jorge Mario Bergoglio a crescut în Buenos Aires, a învăţat în capitala argentiniană şi şi-a luat diploma de tehnician chimist, însă la scurt timp după absolvire a ales haina preoţească, decizie care l-a făcut să se înscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires.
În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús (Societatea sau Compania lui Iisus, ordinul iezuiţilor, aflat în serviciul direct al papei - n.r.), mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umanistice, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador.
A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei).
Sacerdoţiul său a început la 13 decembrie 1969, an în care îl găsim în Spania, la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, unde a predat în numeroase colegii, seminarii şi facultăţi. În 1972 s-a întors în Argentina.
În perioada 1980-1986, Bergoglio a fost profesor la Facultatea de Teologie din San Miguel şi rector al colegiului Facultăţii de Filosofie şi Teologie.
În 1986 a revenit în Europa, mai precis în Germania, pentru a-şi finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în oraşul Córdoba pentru a activa ca director spiritual şi confesor al ordinului Societăţii lui Iisus.
Numirea sa ca episcop s-a produs la 20 mai 1992, când papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat episcop al Diocezei din Auca şi episcop auxiliar al diocezei din Buenos Aires.
Cinci ani mai târziu, în 1997, a fost numit arhiepiscop coauditor de Buenos Aires şi, în 1998, la moartea arhiepiscopului şi cardinalului Quarracino, a devenit arhiepiscop de Buenos Aires.
Bergoglio a fost o figură marcantă a Conferinţei Episcopale a Argentinei, instituţie pe care a prezidat-o timp de şase ani, între 2005 şi 2011.
Cardinalul argentinian, care a primit purpura de cardinal din mâinile lui Ioan Paul al II-lea, la 21 februarie 2001, este membru al Congregaţiei pentru Cult Divin şi Disciplina Sacramentelor, al Consiliului Pontifical pentru Familie şi al Comisiei Pontificale pentru America Latină.
Potrivit Associated Press, Bergoglio este al doilea care ar fi obţinut cele mai multe voturi după Joseph Ratzinger, precedentul papă, în alegerile papale din 2005. El a fost mult timp specializat în tipul de muncă pastorală - supraveghind biserici şi preoţi - despre care unii spun că este o abilitate esenţială pentru un papă.
Timp de o viaţă i-a învăţat şi i-a condus pe preoţi în America Latină, care are cea mai mare pondere de catolici din lume, Bergoglio demonstrând o sensibilitate politică ascuţită, precum şi o umilinţă deosebită, potrivit biografului său oficial, Sergio Rubin. Stilul său personal este antiteza splendorii Vaticanului. Bergoglio este, de asemenea, cunoscut pentru modernizarea bisericii argentiniene, care este printre cele mai conservatoare din America Latină. AGERPRES

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.