Marsilia si Kosice: Capitalele Europene ale Culturii in 2013

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 08.01.2013 22:48 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Franţa şi Slovacia găzduiesc în 2013 Capitalele Europene ale Culturii: Marsilia şi Košice. Oraşele oferă vizitatorilor o serie de evenimente culturale şi o oportunitate de a construi relaţii cu regiunea mediteraneană şi Europa de Est.

Marsilia este al doilea oraş ca mărime în Franţa, având 850.000 de locuitori. Oraşul a fost construit în anul 600 î. H. de colonişti greci. În calitate de capitală a culturii, Marsilia doreşte să afirme rolul culturii ca forţă de transformare durabilă a oraşului la nivel economic, urban şi social.

„Marsilia este cratima dintre Europa şi regiunea mediteraneană. Anul acesta va fi o oportunitate de a construi relaţii între cele două maluri ale Mediteranei, de a descoperi bogăţia diversităţii culturale. Va permite oraşului să-şi consolideze oferta culturală, să-şi înnoiască infrastructura şi să dezvolte turismul ecologic“, ne-a spus eurodeputatul francez Jean-Luc Bennahmias de la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa.

Košice este un oraş istoric: prima localitate europeană căreia i-a fost recunoscută emblema. Este primul oraş slovac desemnat Capitală a Culturii. Situat la graniţa Schengen, Košice va forma un portal către Europa de Est şi va deveni centrul creativităţii tinerilor săi locuitori.

„Košice este oraşul unde am trăit şi muncit, este un oraş pe care îl iubesc cu adevărat. Locuitorii săi, dar şi vizitatorii, se pot bucura în 2013 de o mare varietate de evenimente pentru toate generaţiile. Recomand vizitarea Catedralei Sfânta Elisabeta, Muzeului Slovac de Est, Teatrului de Stat şi Kulturpark. Košice - Capitală Europeană a Culturii - este un proiect pe termen lung. Toate locurile renovate vor fi disponibile rezidenţilor şi vizitatorilor în viitor“, a arătat deputata slovacă Monika Smolková de la Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Proiectul Capitalei Europene a Culturii a început în 1985. Peste 40 de oraşe au fost desemnate Capitale Europene ale Culturii până acum. Titlul este acordat de Consiliu, procedura de selecţie implicând un juriu de experţi care include şi deputaţi europeni.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.