Medicamente vandute ilegal in Europa

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 09.09.2012 08:45 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Distilben, Mediator, Isomerid - sunt câteva din medicamentele vândute ilegal în Europa, bănuite acum că au efecte secundare grave, provocând sute de decese. Conform raportoarei Linda McAvan, este necesară o revizuire urgentă a sistemelor de monitorizare a medicamentelor în UE.

Parlamentul European şi Consiliul au ajuns la un acord ce va fi votat pe 10 septembrie la Strasbourg. Scopul acordului este detectarea mai eficientă a medicamentelor potenţial periculoase şi retragerea mai rapidă a acestora de pe piaţă.
În decembrie 2010, după cazuri ce au arătat că există carenţe în legislaţie (Mediator), Parlamentul European şi Consiliul au ajuns la un acord pentru revizuirea regulilor din domeniul farmacovigilenţei pentru ameliorarea siguranţei medicamentelor în UE.
Produs de compania franceză Servier, Mediator este un medicament pentru tratarea diabetului. Acesta a fost acuzat de a fi cauzat probleme cardiace. Fusese prescris pe scară largă în Europa, în special în Franţa. A fost retras de pe piaţa franceză în noiembrie 2009. Acest medicament este suspectat de a fi dus la moartea a 500 de persoane în Franţa.
Ingredientul principal al medicamentului Mediator era substanţa benfluorex. Conform raportoarei britanice social-democrate Linda McAvan, îngrijorări în privinţa acestui medicament existau încă din 1999. În 2003, Servier a decis să nu ceară o nouă licenţă pentru benfluorex în Spania şi Italia. Deoarece a specificat că medicamentul a fost retras din motive comerciale, nu s-au făcut investigaţii.
În momentul de faţă, în Franţa, au loc investigaţii. În urma votului din comisia pentru sănătate a Parlamentului European şi după o serie de reuniuni cu preşedinţia daneză a Consiliului UE, s-a ajuns la un acord în prima lectură între Parlament şi Consiliu.
Modificările propuse includ: dacă o companie decide să nu reînnoiască licenţa datorită unor motive de siguranţă, o evaluare de urgenţă la nivel european va fi declanşată automat când o companie retrage voluntar un medicament, trebuie să specifice dacă face acest lucru pe motive de siguranţă, iar toate medicamentele care fac obiectul vreunui studiu de siguranţă post-autorizare, trebuie să fie etichetate ca atare, pentru informarea pacienţilor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.