Migratia, azilul si libera circulatie in UE

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 06.06.2012 16:56 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeană a publicat un raport privind evoluţiile în materie de imigraţie şi azil în 2011. Raportul a fost însoţit de un sondaj Eurobarometru privind atitudinea cetăţenilor europeni faţă de mobilitatea transfrontalieră, de migraţie şi de securitate, arată Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Potrivit sondajului Eurobarometru, opt din zece europeni sunt de acord cu faptul că statele membre ale UE ar trebui să ofere protecţie şi azil persoanelor care au nevoie de acestea şi că regulile de admisie a solicitanţilor de azil ar trebui să fie aceleaşi în întreaga UE.
De asemenea, o mare parte a cetăţenilor europeni (67 %) consideră că este important să poată călători în interiorul UE fără a fi controlaţi la frontierele interne.
Concluzii ale raportului şi sondajului Eurobarometru:

Referitor la migraţia legală

RAPORT: În UE există aproximativ 20,2 milioane de resortisanţi din ţări terţe, ceea ce reprezintă în jur de 4 % din populaţia totală a UE (502,5 milioane) şi 9,4 % din numărul migranţilor din întreaga lume, estimat a fi de 214 milioane.
Sondaj EB: 68 % din respondenţi consideră că imigranţii legali ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii naţionali. Patru din zece europeni (42 %) cred că UE ar trebui să încurajeze migraţia forţei de muncă din ţările din afara UE pentru a face faţă provocărilor demografice şi deficitului de forţă de muncă, iar 46 % din aceştia nu sunt de acord cu această opinie.

Referitor la migraţia neregulamentară

RAPORT: În 2011, a fost refuzată intrarea în UE a aproximativ 343 000 de persoane, ceea ce înseamnă o scădere de 13 % faţă de 2010. De asemenea, în 2011, au fost reţinute aproximativ 468 500 de persoane (o scădere faţă de 2010, când numărul acestora a fost de aproximativ 505 000), iar statele membre au returnat aproximativ 190 000 de resortisanţi ai ţărilor terţe (cu 15 % mai puţin decât în 2010).
Sondaj: EB: Opt din zece europeni (80 %) consideră că UE ar trebui să sporească asistenţa acordată statelor membre pentru a gestiona migraţia neregulamentară. 78 % cred că cheltuielile legate de gestionarea migraţiei clandestine ar trebui să fie împărţite între statele membre ale UE.

Referitor la integrare

RAPORT: În 2010, rata medie de ocupare a forţei de muncă a resortisanţilor ţărilor terţe cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani a fost de 58,5 %, faţă de 68,6 % din totalul populaţiei din acest grup de vârstă.
Sondaj EB: 53 % din respondenţi consideră că ţările UE beneficiază din punct de vedere economic şi cultural de pe urma imigraţiei. 60 % din europeni cred că imigranţii se pot confrunta cu dificultăţi de integrare din cauza discriminărilor.

Referitor la azil

RAPORT: În 2011, statele membre ale UE au înregistrat puţin peste 302 000 de cereri de azil, o creştere importantă, de 16,2 %, în comparaţie cu 2010. Cu toate acestea, cifra este în continuare cu mult sub nivelul maxim de 425 000 de cereri primite în 2001.
Sondaj EB: 80 % din respondenţi consideră că statele membre ale UE ar trebui să ofere protecţie şi azil celor care au nevoie de acestea. Opt europeni din zece cred că numărul solicitanţilor de azil ar trebui să fie împărţit în mod mai echitabil între statele membre ale UE.

Referitor la Schengen şi libera circulaţie

RAPORT: În 2011, au fost eliberate aproximativ 12,7 milioane de vize Schengen, majoritatea în Federaţia Rusă (40,7 %), urmată de Ucraina (8,7 %), de China (8,1 %) şi de Turcia (4,7 %).
Sondaj EB: Aproape şase din zece respondenţi (57 %) sunt de acord că ar trebui să fie mai uşor pentru cetăţenii din afara UE să călătorească în UE pentru turism sau afaceri. Posibilitatea de a călători în interiorul UE fără a fi controlaţi la frontierele interne este importantă pentru 67 % din respondenţi.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.