Ne spioneaza SUA pe internet?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.01.2013 15:41 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Ameninţarea vieţii private de cloud computing este subestimată, chiar ignorată, arată un studiu al Parlamentului European.
Pe 28 ianuarie, Europa celebrează Ziua protecţiei datelor, o iniţiativă ce doreşte sensibilizarea şi protejarea oamenilor de felul în care datele personale sunt colectate şi procesate. Parlamentul lucrează asupra revizuirii legislaţiei UE privind protecţia datelor, care datează din 1995, pentru prevenirea folosirii neadecvate a datelor de către companiile private sau autorităţile publice.

Reforma legislaţiei, lansată de Comisia Europeană, prevede reguli comune pentru toate statele membre. Include dreptul de a fi uitat (oamenii vor putea să îşi şteargă datele personale) şi amenzi pentru pierderea sau divulgarea datelor clienţilor.

În momentul de faţă, Parlamentul lucrează asupra unei propuneri de regulament privind protecţia persoanelor fizice - prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (raportor Jan-Philipp Albrecht) şi asupra unei directive privind protejarea datelor procesate în scop juridic (raportor Dimitrios Droutsas).

Un studiu publicat în 2012 de Direcţia Generală pentru Politicile Interne a Parlamentului European avertizează că „ameninţarea vieţii private de cloud computing este subestimată, chiar ignorată.“
„Principala îngrijorare care vine din creşterea încrederii în cloud computing este mai puţin creşterea fraudei cibernetice decât pierderea controlului asupra identităţii şi datelor individuale“, mai arată studiul.

Raportul mai spune că legislaţia SUA autorizează supravegherea datelor cloud de rezidenţi non-SUA. Este aceasta o breşă ce poate fi folosită de CIA? Sunt măsurile excesive de combatere a terorismului un pas către spionarea noastră? Reforma regulilor UE nu acoperă autorităţile americane, acest lucru putând fi abordat în negocieri UE-SUA.

„Informaţiile dumneavoastră personale sunt valoroase, păstraţi-le cu grijă şi gândiţi-vă la drepturile pe care le aveţi atunci când le distribuiţi! Aveţi dreptul de a şti ce informaţii despre dumneavoastră sunt păstrate de către companii şi în baze de date guvernamentale. Ar putea apărea probleme dacă informaţiile nu sunt corecte. Aveţi dreptul de a verifica informaţiile despre dumneavoastră care sunt stocate sau folosite“, îi avertizează Peter Hustinx de la Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor pe cetăţenii europeni.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.