Nu se va practica clonarea in scopuri agricole in UE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.12.2013 17:30 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a adoptat miercuri, 18 decembrie, trei proiecte legislative privind clonarea animalelor şi alimentele noi care vor oferi securitate juridica in acest domeniu. Doua propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare in UE pentru animalele de ferma şi importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisa. Propunerile in cauza doresc sa abordeze bunastarea animalelor şi alte preocupari etice legate de utilizarea acestei tehnici. Proiectul legislativ privind alimentele noi revizuieşte regulamentul existent privind alimentele noi in sensul imbunataţirii accesului alimentelor noi şi inovatoare pe piaţa UE, menţinand, in acelaşi timp, un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor.
    
Elementele cheie privind clonarea

Nu se va practica clonarea in scopuri agricole in UE şi nicio astfel de clona nu va fi importata atata timp cat exista preocupari legate de bunastarea animalelor.
Primul proiect de directiva prevede instituirea unei interdicţii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de ferma, precum şi privind introducerea pe piaţa de animale vii clonate şi de embrioni clonaţi. Al doilea proiect de directiva garanteaza ca produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu sunt introduse pe piaţa UE.
Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisa in scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare şi a speciilor pe cale de dispariţie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice şi dispozitive medicale, in cazul in care utilizarea acestei tehnici poate fi justificata.    
    
Elemente cheie privind alimentele noi

In temeiul proiectului de regulament, alimentele noi ar face obiectul unei proceduri de autorizare mai simple, mai clare şi mai eficiente, care sa fie centralizata la nivelul UE şi care ar trebui sa permita un acces mai rapid pe piaţa UE pentru alimentele sigure şi inovatoare.
Alimentele noi reprezinta, in general, produsele alimentare care nu au fost consumate in UE la un nivel semnificativ inainte de mai 1997, şi anume inainte de intrarea in vigoare a regulamentului actual şi, in special, alimente produse conform unor tehnici şi tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.
De asemenea, se prevad dispoziţii speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate in UE, dar a caror utilizare in condiţii de siguranţa este confirmata istoric in ţari din afara UE. Astfel se creeaza un sistem mai echilibrat şi un mediu pozitiv pentru comerţ.
Protecţia inovarii este, de asemenea, o caracteristica a proiectului de lege. In cadrul noului sistem, in cazul unei inovaţii susţinute de noile evoluţii ştiinţifice, intreprinderea producatoare de alimente care a prezentat cererea va primi autorizaţia de comercializare a produsului alimentar pentru 5 ani, inainte ca alte intreprinderi sa il poata produce.    
    
Urmatoarele etape

Celelalte instituţii ale UE, inclusiv Parlamentul European şi Consiliul, vor analiza proiectele legislative ale Comisiei şi işi vor adopta poziţiile in timp util. In acest stadiu, se poate estima ca proiectele legislative vor intra in vigoare cel mai devreme in 2016.    
    
Context

Clonarea animalelor este o tehnica relativ noua de a reproduce animale. Clonarea nu implica nicio modificare genetica. O clona nu este un OMG. Tehnica de clonare nu imbunataţeşte performanţele unui animal. Cu toate acestea, crescatorii pot avea in vedere clonarea pentru a mari cantitatea de material reproductiv (seminal sau embrioni) pentru un animal deosebit de valoros.
Astazi, clonarea nu este folosita in producţia alimentara. In prezent, in UE, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate ar avea nevoie de o aprobare prealabila introducerii pe piaţa, in conformitate cu regulamentul privind alimentele noi, pe baza unei evaluari ştiinţifice a siguranţei alimentare de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranţa Alimentara (EFSA). Pana in prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau strain nu a solicitat o autorizaţie de introducere pe piaţa pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare.
In 2008, EFSA a efectuat o evaluare ştiinţifica a riscurilor privind clonarea şi a concluzionat ca nu exista niciun indiciu al unor eventuale diferenţe in materie de siguranţa alimentara in ceea ce priveşte carnea şi laptele clonelor şi ale descendenţilor acestora comparativ cu animalele reproduse prin mijloace convenţionale. Avizul a fost confirmat in 2009, 2010 şi 2012.
Cercetatorii utilizeaza clonarea pentru anumite investigaţii. Materialul reproductiv (seminal şi embrioni) şi alimentele (carne, lapte) provenind de la aceste animale clonate nu sunt introduse pe piaţa.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.