O noua clasificare internationala a universitatilor

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 17.12.2012 16:44 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

După cum s-a anunţat pe 17 decembrie, cinci sute de universităţi din toată Europa şi din lume sunt aşteptate să participe la o nouă clasificare internaţională a universităţilor, iniţiată de Comisia Europeană.
Noua listă, U-Multirank, va fi diferită de actualele clasificări, calificând universităţile în funcţie de o gamă mai largă de factori de performanţă, vizând furnizarea unui ghid mai realist şi uşor de utilizat pentru ceea ce oferă acestea.
Noua clasificare „multidimensională” va califica universităţile în cinci domenii distincte: reputaţia pentru cercetare, calitatea predării şi învăţării, orientarea internaţională, succesul transferului de cunoştinţe (de exemplu, parteneriate cu întreprinderile şi întreprinderile nou-înfiinţate) şi angajamente regionale. Universităţile sunt invitate să se înscrie pentru noua clasificare în prima jumătate a anului 2013, iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul anului 2014. U-Multirank va fi lansat oficial la o conferinţă importantă care va avea loc între 30 şi 31 ianuarie la Dublin sub preşedinţia irlandeză a Uniunii Europene.    
    
U-Multirank se va baza pe date şi criterii obiective. Comisia urmăreşte să atragă o gamă largă de universităţi pentru a participa în prima fază. Celelalte ar putea să se alăture mai târziu. De asemenea, U-Multirank va permite tuturor selectarea şi cântărirea propriilor priorităţi pentru a întocmi clasificări proprii şi adaptate.

Pentru a asigura imparţialitatea, calitatea şi verificarea, Comisia a selecţionat un consorţiu independent care să efectueze clasificarea. Centrul pentru învăţământ superior (CHE) din Germania şi Centrul pentru studii politice de învăţământ superior (CHEPS) din Ţările de Jos vor conduce iniţiativa. Acestea vor colabora cu parteneri printre care se numără Centrul pentru studii ştiinţifice şi tehnologice de la universitatea Leiden (CWTS), editura ştiinţifică Elsevier, fundaţia Bertelsmann şi firma de software Folge 3. Consorţiul va colabora, de asemenea, cu parteneri din clasificarea naţională şi cu organizaţii ale părţilor interesate pentru a compila date exacte.    

U-Multirank este rezultatul unei iniţiative care îşi are originea într-o conferinţă organizată sub preşedinţia franceză din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o nouă clasificare a universităţilor bazată pe o metodologie care reflectă o varietate de dimensiuni de excelenţă în context internaţional.

Ulterior, Comisia Europeană a comandat un studiu de fezabilitate  care a fost efectuat de către un consorţiu de organizaţii din cadrul învăţământului superior şi al cercetării, cunoscut sub numele de CHERPA şi finalizat în 2011. Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de instituţii de învăţământ superior din Europa şi din întreaga lume, a confirmat faptul că atât conceptul unei clasificări multidimensionale, cât şi punerea sa în practică sunt realiste.

U-Multirank va fi elaborată în 2013-2014 şi va primi o finanţare în valoare de 2 milioane de euro din partea UE în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, cu posibilitatea de a prelungi cu doi ani finanţarea iniţială în 2015-2016. Obiectivul este ca o organizaţie independentă să realizeze ulterior clasificarea.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.