Ocupaţi Wall Street!

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 01.11.2011 08:35 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

 

Mii de americani ocupă paşnic celebrul Wall Street, epicentrul puterii financiare globale şi al corupţiei.
Se conturează o nouă mişcare justiţie socială, Occupy Wall Street", care se răspândeşte de la Madrid la Ierusalim şi în alte 146 oraşe.
În timp ce muncitorii plătesc facturile unei crize financiare provocate de elite corupte, protestatarii solicita o democraţie reală, justiţia socială şi lupta împotriva corupţiei.
Wall Street este o stradă din New York City, binecunoscută pentru faptul că face parte din districtul financiar al acestui oraş.
În 2008, după o încetinire în piaţa de valori, declinul a însemnat 18 miliarde dolari mai puţin în venitul impozabil, cu mai puţini bani la dispoziţie pentru "apartamente, mobilier, maşini, îmbrăcăminte şi servicii". O cădere în economia de pe Wall Street ar putea avea " efectele înfiorătoare asupra economiilor locale şi regionale".
Cele mai mari şapte firmele de pe Wall Street, în primul deceniu al secolului 21, au fost Bear Stearns, JPMorgan Chase, Citigroup Incorporated, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch si Lehman Brothers. În timpul recesiunii din 2008-2010, multe dintre aceste firme au ieşit din afaceri sau au fost cumpărate. În 2008, Lehman Brothers a intrat in faliment, Bear Stearns a fost cumpărată de către JP Morgan Chase, cu binecuvântare de la guvernul SUA, şi Merrill Lynch a fost cumparata de Bank of America.
Deoarece industria financiară din New York oferă aproape un sfert din toate veniturile obţinute din oraş, şi reprezintă 10% din veniturile fiscale ale oraşului şi 20% din stat, criza a avut repercusiuni imense pentru trezoreriile de stat din New York.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.