Oleg Deripaska: Cine mai crede in euro?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.11.2011 20:53 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

“Sunt surprins ca unii inca mai cred in euro”, a declarat Deripaska a carui avere este estimata la aproape 17 mld $.“Criza din Europa se raspandeste rapid, iar in acest context nu exclud ca paritatea Eur/Usd sa ajunga egala (1.0000) in aproximativ un an si jumatate”, a completat acesta.

Eur/Usd a inceput ultima zi a saptamanii precedente la un pret de 1.3460 cu un prim high in 1.3500 si un minim 1.3445 in prealabil. S-a mers pe aceeasi linie ascendenta cu o alta lumanare la 1.3530 in deschiderea pietelor europene, atingand imediat si pragul de 1.3550 putin mai tarziu. Maximul sesiunii a fost stabilit la aproape 1.3615 ca sa inchida mai apoi la 1.3500. Valoarea curenta 1.3470.
Miliardarul rus Oleg Deripaska a spus ca moneda europeana va continua sa piarda teren in raport cu dolarul american, deschizand astfel portile pentru un import ieftin in Rusia si devalorizand fortat rubla pentru a pastra competivitatea tarii.
“Uniunea monetara europeana ar putea fi deformata sau chiar destramata”, a afirmat Deripaska cotat ca fiind al 5 cel mai bogat om din Rusia. “Europenii, mai devreme sau mai tarziu, vor fi nevoiti sa printeze bani pentru a salva bancile, nu Italia sau Spani, ci propriile lor banci”, a mai adaugat acesta.
Aprecierea monedei europene la care am asistat in sesiunea de vineri, are ca background si interventia Bancii Centrale Europene care, protrivit speculatiilor, a trecut la achizitionarea bondurilor italiene si spaniole.
Sunt zvonuri ca BCE ar incepe sa imprumute FMI in ideea de a ajuta la marirea fondurilor bailout. “Avansurile care le-am vazut pe euro reflecta sperantele unei solutionarii in Europa, in contrast cu increderea ca aceasta rezolvare va avea loc, drept urmare euro a mai pierdut din castigurile fata de dolarul american”, a spus Nick Bennenbroek strategist fx la Wells Fargo & Co. “Cred ca vom testa 1.3429 saptamana viitoare”, a completat acesta.
Bondurile italiene cu maturitatea la 2 ani au scazut cu 14 puncte, pana la 6.12%, coborand de la un nivel record de 7.48% pe 10 nov. Se vehiculeaza ca pe 9 dec cand va avea loc summit-ul european, se va stabili si modul in care Banca Centrala Europeana va imprumuta Fondul Monetar International pentru a mari fondurile bailout.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a dat inapoi cand a fost somat de politicieni si investitori sa faca ceva pentru a stopa aceasta criza. “Banca Centrala isi va pierde repede credibilitatea daca se abate de la rolul sau de a mentine preturile stabile”, a declarat Draghi. Acesta a criticat de asemenea guvernele pentru incapacitatea de a pune in aplicare angajamentele politice, ajungandu-se la un al 4 plan pentru a stopa criza datoriilor.
In cursul acestei saptamani se va decide Partidul Poporului va prelua conducerea in formarea unui nou guvern spaniol. Spania a revenit in centrul atentiei, dupa ce datele referitoare la sectorul bancar, rata somajului si datoria publica s-au inrautatit, preconizandu-se o situatie mult mai dificila decat cea a Italiei sau a Greciei.
De asemenea valoarea deficitului de 9.2% din 2010, a fost fixat la 6% in acest an, insa sunt sanse destul de mari ca acest obiectiv sa fie ratat. Chiar daca preturile la imobiliare sunt intr-un continuu declin, acestea ar trebui sa mai scada, concomitent si cu salariile bugetarilor, ca economia spaniola sa redevina competitiva.
In ciuda faptului ca Eur/Usd a reusit strapungerea rezistentei din 1.3555 si chiar depasirea pragului de 1.3600, in momentul actual cursul a revenit in range-ul 1.3420 – 1.3555. Din punct de vedere tehnic, paritatea ar trebui sa sparga pentru a doua oara bariera din 1.3555, lucru ce ar conduce la confirmarea schimbarii trendului in unul ascendent si continuarea catre 1.3650.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.