Pe timp de criza, bugetul UE trebuie sa incurajeze cresterea

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 23.03.2012 19:04 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

„Parlamentul nu va accepta mai puţini bani pentru bugetul european“, a spus preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe 22 martie, în deschiderea conferinţei privind cadrul bugetar UE pe termen lung (2014-2020).Numai beneficiind de un buget rezonabil va putea UE să investească în creştere pe timp de criză, a adăugat domnul Schulz, adăugând că bugetul UE ar trebui finanţat complet prin resurse proprii, evitând negocierile privind contribuţiile statelor membre.

În momentul de faţă, 75% din venitul pentru bugetul UE provine din statele membre, pe baza PIB-ului fiecăruia. Negocierile se concentrează pe câţi bani aduce fiecare stat la bugetul UE şi cât primeşte fiecare apoi. Comisia Europeană propune o resursă mai simplă de TVA şi o taxă pe tranzacţiile financiare, care ar reduce contribuţiile statelor membre bazate pe PIB. Parlamentul European sprijină ambele propuneri.

În cadrul conferinţei de la Parlamentul European, preşedintele Martin Schulz a arătat că statele înmulţesc sarcinile UE, reducând, în acelaşi timp, banii alocaţi pentru implementarea politicilor acesteia, lucru care nu poate să funcţioneze.

Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a arătat importanţa reformei bugetului, deoarece această oportunitate apare doar o dată la şapte ani. Conform doamnei Thorning-Schmidt, un buget bun trebuie să se concentreze pe cercetare şi dezvoltare, politicile verzi şi solidaritate cu regiunile mai sărace.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a arătat că bugetul UE este un buget pentru investiţii, nu pentru cheltuielile actuale; nu înseamnă investiţii în Bruxelles şi instituţii, şi sprijin pentru regiunile şi oraşele Uniunii.

Comisarul pentru buget, Janusz Lewandowski, a arătat că taxa pe tranzacţiile financiare ar putea reduce contribuţiile PIB ale statelor membre cu 50% până în 2020. Noua taxă ar putea contribui cu 54 de miliarde de euro la bugetul UE, în cazul în care două treimi din aceasta ar ajunge în bugetul UE şi o treime în bugetele naţionale.

Domnul Andreas Mavroyiannis, ministru adjunct cipriot pentru afaceri europene, a spus că negocierile intense ale statelor membre privind contribuţiile fiecăruia şi „dependenţa de contribuţiile naţionale ascund chestiunile reale“.

Preşedinta comisiei pentru afaceri europene din parlamentul danez, Eva Kjer Hansen, a avertizat că impactul taxei pe tranzacţiile financiare asupra creşterii şi competitivităţii nu este clar şi că este probabil ca taxa să nu primească sprijinul necesar în statele membre.

Eurodeputata Anne E. Jensen (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Danemarca), coraportoare pentru cadrul financiar multianual, a explicat participanţilor poziţia Parlamentului European: „dorim un sistem simplu, fără scutiri şi rabaturi, nu dorim mărirea taxelor nete, dorim mai multă atenţie pentru calitatea cheltuielilor şi dorim reducerea contribuţiilor statelor membre“.

Socialista Pervenche Berès (Franţa) a susţinut taxa pe tranzacţiile financiare, arătând că acest domeniu a fost scutit de impozite până acum. Milan M. Cvikl, de la Curtea de Conturi, a avertizat că venitul din taxa pe tranzacţiile financiare poate fi volatil, deoarece volumul tranzacţiilor financiare poate varia.

La conferinţă au participat 42 de parlamentari din statele membre.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.