Peste jumatate din tonul prins in apele UE este ilegal

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 22.05.2012 14:11 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Săptămâna aceasta, eurodeputaţii vor vota măsuri pentru reducerea cotelor de pescuit şi consolidarea controalelor stocurilor de ton roşu din Oceanul Atlantic de Est şi din Marea Mediterană. Anumite rapoarte arată că pescuitul ilegal reprezintă mai mult de jumătate din tonul prins în apele UE.Una din soluţii ar putea fi „sanctuarele tonului“, arată raportorul Raül Romeva i Rueda (Verzi/ALE, Spania).

Stocurile de ton roşu din Atlantic au scăzut dramatic din anii '90, lucru ce a dus la necesitatea unor eforturi noi pentru conservarea speciei în Europa. Într-o propunere de rezoluţie, Parlamentul European cere consolidarea regulilor ce protejează tonul roşu, în conformitate cu propunerile Comisiei Internaţionale pentru Conservarea Tonului din Atlantic.

Schimbările includ reducerea cotelor permise de pescuit de la 13.500 la 12.900 de tone pe an (o analiză recentă arată că în 2010 au fost comercializate 32.000 de tone de peşte, peste jumătate provenind din pescuitul ilegal), consolidarea măsurilor de control pentru implementarea planului de refacere a populaţiei de ton, crearea unor sanctuare ale tonului.
Conform specialiştilor de la Comisia Internaţională pentru Conservarea Tonului din Atlantic, „refacerea populaţiei de ton s-ar putea realiza până în 2022“.
Conform unui raport al comisiei pentru pescuit, 56% din tonul roşu pescuit ilegal la nivel mondial provine din apele UE. Spania, Franţa şi Italia se numără printre ţările în care este pescuit cel mai mult ton, iar Japonia este cel mai mare importator la nivel mondial.
În raportul său, Raül Romeva i Rueda cere UE să ia măsuri mai stricte, declarând, de exemplu, zone închise pescuitului în Marea Mediterană.
Tonul roşu poate trăi până la 40 de ani, măsoară aproximativ patru metri în lungime şi cântăreşte 600 de kilograme.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.