Pirateria biologica distruge comunitatile locale

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 06.12.2012 22:44 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Saschiul roz - o plantă modestă din Madagascar - este folosită în producţia de medicamente împotriva leucemiei.
Recent, plantele cu proprietăţi medicinale au fost din ce în ce mai folosite pentru producerea medicamentelor, însă indigenii care le-au identificat de multe ori nu primesc nimic din profit.
Deputaţii europeni au votat pe 6 decembrie un raport al deputatei Catherine Grèze (Verzi/ALE, Franţa) care abordează pirateria biologică.
Companiile farmaceutice folosesc de multe ori cunoştinţe tradiţionale pentru a identifica plante sau substanţe cu proprietăţi medicinale. Cercetătorii realizează medicamente care sunt apoi brevetate, dar comunităţile locale care au dezvoltat ideile nu beneficiază de acestea, în unele cazuri nemaiputând folosi propriile descoperiri.

Pirateria biologică nu se reduce la sectorul medical.
Pirateria biologică împiedică progresul ţărilor în curs de dezvoltare şi combaterea sărăciei.

Legislaţia actuală favorizează companiile, iar cunoştinţelor tradiţionale li se oferă puţină protecţie.

Raportul parlamentar redactat de Catherine Grèze (Verzi/ALE, Franţa) propune un număr de măsuri pentru ca ţările în curs de dezvoltare să beneficieze de resursele lor genetice şi cunoştinţele tradiţionale:
*UE şi statele sale membre să solicite ratificarea rapidă a Protocolului de la Nagoya, pentru a combate pirateria biologică şi a restabili corectitudinea şi echitatea în schimburile de resurse genetice
*un regulament obligatoriu care impune solicitanţilor de brevete să prezinte originea resurselor genetice şi a cunoştinţelor tradiţionale şi să demonstreze că acestea au fost obţinute corect şi legal
*UE ar trebui să ajute statele în curs de dezvoltare să creeze instituţiile necesare pentru a beneficia de resursele genetice şi cunoştinţele tradiţionale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.