Plan de actiune pentru protejarea pasarilor marine

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 17.11.2012 16:58 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeană a adoptat un Plan de acţiune pentru soluţionarea problemei capturilor accidentale de păsări marine în uneltele de pescuit.Dovezile ştiinţifice arată că un număr mare de specii de păsări marine, inclusiv albatroşi, petrei, furtunari, pinguini nordici, ferăstraşi şi cufundari, sunt capturate în fiecare an în uneltele de pescuit. Măsurile luate până în prezent pentru a evita ca păsările marine să rămână blocate în uneltele de pescuit au fost ineficace. Noul Plan de acţiune stabileşte un cadru de gestionare pentru a reduce capturile accidentale de păsări marine la cel mai scăzut nivel posibil din punct de vedere practic. Accentul este pus pe pescuitul cu paragate şi cu plase fixe, despre care se ştie că sunt responsabile pentru cele mai multe capturi accidentale de păsări marine, dar sunt acoperite şi alte unelte de pescuit, precum traulele şi plasele‑pungă. Planul include o gamă largă de elemente în cadrul a 30 de acţiuni recomandate care reprezintă o combinaţie de măsuri obligatorii şi neobligatorii. Normele se vor aplica navelor de pescuit ale UE în apele UE şi în afara acestora, precum şi navelor de pescuit din ţări terţe care operează în apele UE.

Cele 30 de acţiuni recomandate cuprinse în plan sunt o combinaţie de măsuri obligatorii şi neobligatorii. Acţiunile specifice pe termen scurt includ:
o punere în aplicare mai rapidă a măsurilor de gestionare a pescuitului destinate protejării păsărilor marine în ariile de protecţie specială (APS) desemnate în temeiul Directivei „Păsări”; monitorizarea mai extinsă a tipurilor de pescuit pentru care informaţiile privind capturile accidentale de păsări marine lipsesc sau sunt incerte; punerea în aplicare a măsurilor de atenuare consacrate (cum ar fi utilizarea parâmelor pentru sperierea păsărilor, a dispozitivelor acustice de intimidare sau a liniilor lestate) în pescuitul cu paragate din apele UE şi din apele din afara UE, care înregistrează cele mai multe capturi accidentale; şi încurajarea cercetării pentru elaborarea de măsuri de atenuare practice şi eficiente, în special pentru pescuitul cu plase fixe.
Pe termen lung, se urmăreşte integrarea elementelor de atenuare şi de monitorizare în noile cadre de măsuri tehnice şi de colectare a datelor în curs de elaborare în contextul reformei PCP, precum şi asigurarea din Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime (FEPAM) a finanţării necesare acestora.
Unele dintre aceste măsuri vor fi puse în aplicare la nivelul UE, în timp ce altele necesită o acţiune voluntară din partea statelor membre sau trebuie aprobate, pentru pescuitul în afara apelor UE, de către organizaţiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP). Planul de acţiune prevede atât acţiuni care pot fi puse în aplicare imediat, cât şi acţiuni care necesită un angajament pe termen mai lung şi se bazează pe dovezile şi avizele ştiinţifice disponibile. Succesul planului depinde de contribuţiile colective ale statelor membre, pescarilor şi ONG-urilor.
Conform estimărilor prudente ale Consiliului Internaţional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), peste 200 000 de păsări marine mor în fiecare an în urma interacţiunilor cu flota de pescuit a UE în apele UE şi în apele din afara UE. Cel puţin 49 de specii de păsări marine capturate accidental sunt clasificate ca având grave probleme de conservare. Printre acestea se numără furtunarul de Baleare, furtunarul cenuşiu, furtunarul estic şi pescăruşul lui Audouin, capturate accidental în pescuitul cu paragate din apele UE, precum şi eiderul lui Steller, cufundarul cu guşă roşie, cufundarul polar, corcodelul de iarnă şi ferestraşul, capturate accidental în pescuitul cu plase fixe, în special în Marea Baltică.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.