Portalul Europei catre galaxie

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.05.2014 16:45 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Intre Brazilia şi Surinam se situeaza portalul Europei catre galaxie: Guyana Franceza.
Chiar daca se afla la marginea padurii tropicale, este teritoriu francez, face parte din Uniunea Europeana şi foloseşte moneda euro.
Acum peste 50 de ani, la Kourou a fost infiinţat un centru spaţial: graţie faptului ca locul se afla aproape de ecuator, rachetele lansate de aici beneficiaza de o viteza suplimentara de 460 de metri pe secunda atunci cand sunt orientate catre est.

Centrul spaţial din Kourou, Guyana, se afla la 7.300 de kilometri de Bruxelles şi reprezinta o fereastra catre spaţiu.
Cu mai multe lansari pe an, oraşul depinde de activitaţile legate de spaţiu.
Tehnicieni din intreaga lume vin la Kourou, in funcţie de naţionalitatea sateliţilor de comunicaţii destinaţi sa sfideze gravitatea la bordul rachetei europene Ariane.
 
„Aici poţi da peste germani, italieni sau spanioli”, explica Emmanuel Toko, directorul general al clubului pentru presa din Kourou.
Graţie centrului spaţial, Kourou arata ca un oraş european tipic.
„Ne consideram indigeni amazonieni, francezi şi nu in ultimul rand europeni. Tinerii inţeleg şi simt acest lucru astazi. Şi atunci cand te simţi european, nu ai niciun motiv sa nu poţi cuceri lumea”, a spus Emmanuel Toko.

In ultimii trei ani, centrul a lucrat şi cu rachete ruseşti (Soiuz) şi italiene (Vega), lucru ce consolideaza prezenţa Europei. Proiectele sunt numeroase.
„Ne temeam ca, avand un singur lansator, dezvoltarea spaţiala va lua sfarşit”, a spus Jacquy Pierre-Marie, vicepreşedintele camerei de industrie şi comerţ din Guyana, responsabil cu relaţiile internaţionale.
„Astazi, putem fi mult mai optimişti, deoarece avem trei lansatoare”, a adaugat Jacquy Pierre-Marie.

Sateliţii Galileo, dezvoltaţi in cadrul unui program european de 5 miliarde de euro, sunt lansaţi tot de la Kourou.
Programul va permite Europei sa aiba propriul sistem de navigaţie prin satelit şi sa nu mai depinda de GPS (sistemul american).
Cu 28 de sateliţi programaţi pentru lansare, noul sistem va oferi poziţionarea la metru.
Alte planuri europene, precum Copernicus, includ monitorizarea deşeurilor spaţiale, ameliorarea prognozelor meteo şi monitorizarea mediului.
Satelitul Sentinel-1A, ultimul lansat pe orbita, poate vedea Pamantul şi ziua şi noaptea şi in ciuda prezenţei norilor, oferind informaţii despre fenomene meteo extreme şi chestiuni de securitate.

„Nimic nu ar fi la fel fara aceasta activitate europeana”, spune Pierre-Marie.
„Sunt companii puternice şi solide, care investesc şi creeaza locuri de munca la nivel local, permiţand afacerilor locale sa ramana pe piaţa”.

Agenţia Spaţiala Europeana (ESA) se bucura ca are baza de lansare in Guyana Franceza şi nu numai pentru raţiuni practice.
„Dintr-o perspectiva simbolica, pentru noi este foarte important ca am pus piciorul pe pamant sud-american”, explica Fernando Doblas, şeful comunicarii la ESA.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.