Premiul UE pentru conservarea patrimoniului cultural

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.06.2013 17:44 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Câştigătorilor ediţiei din 2013 a Premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra li s-au decernat premiile în data de 16 iunie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Atena.
Favoritul publicului, ales prin vot online din rândul celor 30 de laureaţi pentru 2013, este restaurarea părţii centrale a propileelor de la Atena. Juriul pentru secţiunea de conservare a premiilor a lăudat înalta calitate a lucrărilor executate în cadrul acestui „proiect exemplar care a reuşit nu doar salvarea acestui monument emblematic al culturii europene, ci şi consolidarea valorilor formale şi sociale asociate acestuia”.
Grecia a avut două motive de sărbătoare, deoarece Comitetul pentru conservarea monumentelor din Acropolă s-a numărat printre cei şapte câştigători ai marelui premiu, fiind selectaţi de către jurii formate din experţi. Ceilalţi şase (observaţiile juriului în continuare) sunt: portul de hidroavioane din Tallinn-Estonia, teatrul roman de la Medellin-Spania, Vila Strawberry Hill-Twickenham/Marea Britanie, Restaurarea maşinăriilor rarisime de la fabrica de bere Wielemans-Ceuppens din Bruxelles-Belgia, Asociaţia pentru promovarea artei şi a culturii în partea de est a Germaniei-Berlin/Germania, Proiectul „SOS azulejo”-Loures/Portugalia.     
Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/Premiile Europa Nostra au fost organizate de Europa Nostra şi de Comisia Europeană începând din anul 2002. Ceremonia de decernare a premiilor se desfăşoară sub auspiciile preşedintelui Greciei, Karolos Papoulias, fiind organizată în comun cu ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, reprezentanţa Europa Nostra în Grecia. Ceremonia coincide cu Congresul care marchează cea de-a 50-a aniversare a Europa Nostra.
Cei 30 de câştigători ai Premiului Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural/premiilor Europa Nostra 2013 au fost selectaţi dintr-un număr de aproape 200 de proiecte nominalizate de treizeci de ţări. Juriile, formate din experţi independenţi din ţări europene, au evaluat proiectele nominalizate în patru categorii: 1) conservare, 2) cercetare, 3) contribuţii exemplare şi 4) educaţie, formare şi sensibilizarea publicului. Toţi câştigătorii primesc o plachetă sau un trofeu. Cei şapte câştigători ai marelui premiu primesc, de asemenea, câte 10 000 de euro.
Patrimoniul cultural aduce o contribuţie semnificativă la crearea de locuri de muncă şi la creşterea economică. Constituind o parte importantă a sectoarelor culturale şi creative, patrimoniul cultural oferă locuri de muncă pentru aproximativ 8 milioane de oameni în UE şi contribuie cu până la 4,5 % din PIB-ul Europei. Se estimează că investiţiile în conservarea patrimoniului cultural, realizate de organisme publice şi private, totalizează 5 miliarde EUR pe an. Cifrele publicate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că 40% din turismul mondial are o dimensiune culturală. De asemenea, patrimoniul cultural este o resursă-cheie pentru dezvoltarea durabilă şi coeziunea socială.
Premiile beneficiază de sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene, care a investit, începând din 2007, peste 32 de milioane de euro în cofinanţarea proiectelor legate de patrimoniu. Alte programe ale UE oferă, de asemenea, sprijin: Fondul european de dezvoltare regională a alocat 6 miliarde de euro pentru cultură pentru perioada 2007–2013. Din această sumă, 3 miliarde de euro sunt destinaţi să sprijine protejarea şi conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde de euro sunt pentru dezvoltarea infrastructurii culturale şi 775 de milioane de euro sunt pentru cofinanţarea serviciilor culturale, precum formarea profesională, educaţia în domeniul artelor şi al patrimoniului. Alte 150 de milioane de euro au fost puse la dispoziţie, începând din 1998, prin intermediul programelor-cadru ale UE pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică.
Europa Nostra este un ONG paneuropean care reprezintă vocea patrimoniului cultural şi reprezintă 250 de organizaţii neguvernamentale şi non-profit din peste 50 de ţări europene, numărând împreună cel puţin 5 milioane de membri. De asemenea, Europa Nostra beneficiază de susţinerea a peste 150 de organisme publice şi întreprinderi asociate şi numără printre membrii săi peste 1 500 de persoane particulare. Reţeaua sa vastă de profesionişti şi voluntari este implicată în păstrarea patrimoniului cultural al Europei pentru generaţiile prezente şi viitoare.
Ceremonia de la Atena de decernare a premiilor pentru 2013 face parte din Congresul anual privind patrimoniul european, organizat de Europa Nostra, şi coincide cu cea de-a 50-a sa aniversare.
Termenul limită de depunere a candidaturilor pentru următoarea ediţie a premiilor este 9 septembrie 2013. Anul viitor, ceremonia va avea loc la Viena, la 5 mai 2014.    
    
Observaţiile juriului cu privire la cele şase proiecte laureate ale marelui premiu

Categoria 1 — Conservare

Portul pentru hidroavioane din Tallinn, ESTONIA

Portul pentru hidroavioane din Tallinn, a cărui construcţie a început în 1912, este unul dintre monumentele aviatice cele mai remarcabile ale Europei. Se consideră că hangarele sale sunt prima structură amplă din lume de tip cupolă, executată din beton armat. Juriul a recunoscut faptul că restaurarea structurii, complexă din punct de vedere tehnic, a fost realizată impecabil, în ciuda faptului că aceasta părea imposibil de salvat. Hangarele pentru hidroavioane, care adăpostesc în prezent un muzeu maritim (cel mai vizitat muzeu din Estonia, de la deschiderea sa în mai 2012), sunt importante şi în procesul de regenerare a unui cartier al oraşului Tallinn care până atunci era în ruine.

Teatrul roman de la Medellin, SPANIA

Teatrul roman de la Medellin, în ruine şi parţial îngropat, a fost transformat într-un sit de patrimoniu cultural de excepţie. Structura a fost scoasă din pământ prin excavare, conservată şi deschisă pentru public. Artefactele descoperite sunt expuse în mai multe muzee din regiune. Juriul a fost impresionat de meticulozitatea cu care a fost realizat acest proiect important, fapt care demonstrează că, până şi într-un colţ îndepărtat al continentului, unele dintre elementele constitutive ale culturii europene pot fi scoase la iveală, îmbunătăţind atât zona respectivă, cât şi moştenirea noastră colectivă în ansamblu.

Strawberry Hill, Twickenham, MAREA BRITANIE

Construită ca o vilă privată pe malul Tamisei, „casa de jucărie” a lui Horace Walpole a fost locuită până în 1923, când a fost vândută unei instituţii de formare a cadrelor didactice. În ciuda poziţiei de referinţă a acestei vile în istoria arhitecturii, ca punct de pornire a Renaşterii Gotice, Strawberry Hill a fost neglijată, lăsată în paragină şi supusă unor reparaţii de calitate îndoielnică. Juriul a lăudat conservarea bine realizată a acestui loc extrem de influent şi a admirat curajul şi angajamentul voluntarilor din zonă şi al firmelor care au colaborat la proiect.

Categoria 2 — Cercetare

Restaurarea maşinăriilor rarisime de la fabrica de bere Wielemans-Ceuppens din Bruxelles, Belgia

Fabrica de bere Wielemans-Ceuppens din Bruxelles este reprezentativă pentru zona bruxelleză, singurul loc din lume în care se produce o bere specială, „gueuze”. Construite în 1894 şi în 1905, aceste maşinării nu au supravieţuit nicăieri altundeva în Europa, iar una dintre ele este chiar unică în lume. Juriul a considerat că studiul prin care s-a evaluat unicitatea maşinăriilor şi prin care s-a testat fezabilitatea restaurării lor în scopuri pedagogice este foarte interesant. Rezultatul este un program de formare pentru calificarea profesională, ancorat în planul de restaurare a acestui sit industrial european de importanţă istorică.

Categoria 3 — Contribuţii exemplare

Asociaţia pentru promovarea artei şi a culturii în partea de est a Germaniei (VKF), Berlin, Germania

Fondată iniţial în 1992 de studenţi, cu intenţia de a atrage atenţia asupra monumentelor arhitectonice neglijate în spatele fostei Cortine de fier, VKF şi-a extins activitatea, incluzând ateliere pentru conservarea patrimoniului periclitat din Polonia şi România. Asociaţia are în vedere să îşi continue activitatea în Europa Centrală şi de Est. Asociaţia a organizat deja aproximativ 40 de ateliere. Cu fiecare ocazie, 30 până la 50 de persoane din toată Germania vin la un sit istoric şi lucrează împreună cu comunitatea locală. Juriul a fost foarte impresionat de această iniţiativă exemplară a tinerilor voluntari.

Comitetul pentru conservarea monumentelor Acropolei (ESMA) din Atena, GRECIA

Timp de 37 de ani, Comitetul pentru conservarea monumentelor Acropolei a planificat şi orientat conservarea unuia dintre cele mai reprezentative situri ale culturii europene. Rezultatele activităţii sale se reflectă în calitatea lucrărilor, în caracterul lor reversibil, în utilizarea unor materiale noi compatibile, precum şi a tehnicilor tradiţionale de tăiere a marmurei, în cercetarea ştiinţifică şi documentarea lucrărilor, toate realizate la cele mai înalte standarde. Juriul este de părere că munca voluntară a acestui organism interdisciplinar format din specialişti de vârf este un foarte bun exemplu servicii dedicate protecţiei monumentelor.

Categoria 4 — Educaţie, formare şi sensibilizare

Proiectul „SOS azulejo”, Loures, Portugalia

Plăcile de ceramică tradiţionale portugheze (azulejos) se disting, în lumea patrimoniului cultural, prin profunzimea modelului şi prin culorile utilizate. Însă, în ultimii 20 de ani, au fost puternic afectate din cauza furturilor şi a lipsei conservării. Muzeul Poliţiei Judiciare din Portugalia, în parteneriat cu alte organizaţii, a iniţiat în 2007 proiectul SOS Azulejo. De atunci, numărul înregistrat al furturilor de azulejos a scăzut cu 80%. Faptul că s-au realizat atât de multe în lipsa unui buget suplimentar ilustrează creativitatea, pasiunea şi dăruirea persoanelor implicate, a subliniat juriul.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.