Prevenirea si cooperarea sunt cheie in combaterea torturii

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 26.06.2012 18:31 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Imaginaţi-vă că sunteţi legat, forţat să staţi în poziţii neconfortabile, bătut, lipsit de somn şi hrană timp de mai multe zile. Un coşmar? Un film de groază? Nu… În fiecare zi, femei, bărbaţi şi copii sunt torturaţi în lume. Ce poate face UE pentru a opri acest fenomen?Deputaţii europeni au dezbătut diferite opţiuni înaintea Zilei internaţionale pentru sprijinirea victimelor torturii, celebrată în fiecare an pe 26 iunie.

Deputaţii europeni de la subcomisia pentru drepturile omului şi experţi au dezbătut pe 21 iunie Orientările UE privind tortura. Acestea doresc sprijinirea eforturilor pentru prevenirea şi oprirea torturii în ţările terţe.
Politicile UE ar trebui să fie coerente şi consecvente
Anna-Lena Svensson-McCarthy - avocat şi consultant în domeniul drepturilor omului - a arătat în cadrul dezbaterii de la Parlamentul European importanţa noii abordări holistice şi a consolidării dialogului între UE şi ţările terţe. Conform dumneaei, pentru a asigura o implementare eficientă a orientărilor, UE şi statele membre ar trebui să promoveze împreună valorile umane, iar politicile UE ar trebui să fie coerente şi consecvente.
Secretarul General al Asociaţiei pentru Prevenirea Torturii, Mark Thomson, a spus că UE ar trebui să adere la sistemul global de combatere a torturii - Protocolul opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.
„Fără justiţie pentru victime şi eliminarea impunităţii, tortura va continua“, a spus eurodeputata Barbara Lochbihler (Verzi/ALE, Germania) într-un interviu. Dumneaei cere UE să folosească Orientările în relaţiile externe, dar şi în cazurile de suspiciune de tortură în UE. „Reprezentantul UE pentru drepturile omului va ajuta mult în acest sens“, a arătat Lochbihler.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.