Programele SUA de transfer si detentie secreta conduse de CIA: stop impunitatii

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.10.2013 18:53 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Climatul de impunitate din jurul complicitaţii statelor membre UE cu programele secrete de "transfer" şi detenţie ale CIA a permis continuarea violarii drepturilor fundamentale, aşa cum rezulta din programele de supraveghere in masa dezvoltate de SUA şi de unele state membre, a spus Parlamentul European.
Deputaţii vor ca dreptul Parlamentului de a investiga astfel de violari in UE sa fie intarit şi cere din nou instituţiilor UE şi statelor membre sa investigheze in detaliu operaţiunile CIA.

Deputaţii sunt "foarte dezamagiţi" de refuzul Comisiei de a raspunde substanţial la recomandarile facute de Parlament in rezoluţia sa din septembrie 2012, adoptata ca urmare a lucrarilor Comisiei temporare privind acuzaţiile de utilizare a statelor europene pentru transportul şi detenţia ilegale de prizonieri.
Aceste recomandari sunt reintegrare in rezoluţia din acest an.
De exemplu, deputaţii cer din nou Comisiei sa investigheze daca regulile UE au fost incalcate de colaborarea cu programul CIA.
Parlamentul reitereaza şi recomandarile sale catre Consiliu, cerandu-i sa faca o declaraţie de recunoaştere a implicarii statelor membre in programul CIA.
Rezoluţia se adreseaza in mod special urmatoarelor state membre: Lituania, Romania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franţa, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia şi Slovacia.
De exemplu, cere autoritaţilor din Marea Britanie sa stabileasca "o ancheta privind respectarea drepturilor omului" in legatura cu transferul, tortura şi raul-tratament al deţinuţilor in strainatate.

Parlamentul se aşteapta ca ancheta sa privind programul de supraveghere al SUA/NSA şi entitaţile de supraveghere din diferite state membre UE sa propuna masuri de supraveghere democratica parlamentara efectiva a serviciilor de informaţii.
Deputaţii cer guvernului american "sa inceteze folosirea de ordine draconice de conservare" pentru a-i impiedica pe avocaţii deţinuţilor de la Guantánamo Bay sa faca publice informaţii privind detaliile detenţiei lor secrete in Europa.
Parlamentul incurajeaza Statele Unite sa definitiveze planul de a inchide imediat inchisoarea de la Guantánamo Bay.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.