Protectie sociala pentru cei care lucreaza pe cont propriu in strainatate

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 18.04.2012 15:13 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Conform noilor reglementări UE referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială adoptate miercuri, pentru însoţitori de zbor, stewarzi şi piloţi se vor aplica prevederile legislative referitoare la securitatea socială din ţara în care, în mod obişnuit, îşi încep şi termină munca.Noile reglementări clarifică, de asemenea, şi accesul la ajutoarele de şomaj pentru persoanele care lucrează pe cont propriu în străinătate.

"Noile reglementari vor îmbunătăţi funcţionarea pieţei unice prin mărirea protecţiei sociale pentru un număr mai mare de lucrători mobili din Uniunea Europeană cum ar fi membrii echipajelor de zbor sau persoanele care lucrează pe cont propriu în străinătate" a declarat Milan Cabrnoch (ECR, Republica Cehă), responsabil pentru adoptarea de către Parlamentul European a acestor prevederi legislative. Rezoluţia a fost adoptată cu 540 voturi pentru, 19 împotrivă şi 30 abţineri.

Odată cu noile prevederi se introduce conceptul de "loc de origine" pentru a garanta membrilor echipajelor de zbor accesul la drepturile de protecţie socială. "Locul de origine" este locul în care piloţii şi însoţitorii de zbor "îşi încep şi termină în mod normal perioada de activitate" şi unde "operatorul aerian nu este responsabil pentru cazarea membrilor echipajului".

Până acum, lipsa anumitor prevederi în legislaţia europeană a permis unor operatori aerieni low-cost să aplice sisteme de protecţie socială ce pot fi considerate oneroase, fără a ţine seama de locul de origine al membrilor echipajelor.

Ajutor de şomaj pentru persoanele care lucrează transfrontalier pe cont propriu

Noile reglementări clarifică, de asemenea, situaţia persoanelor care lucrează transfrontalier pe cont propriu (acele persoane care se întorc în ţara de origine cel puţin odată pe săptămână) în ceea ce priveşte accesul la ajutoarele de şomaj.

Dacă o persoană care lucrează pe cont propriu într-o altă ţară a Uniunii Europene contribuie la schema de ajutor de şomaj a acelei ţări, apoi se întoarce în ţara de origine unde nu există ajutor de şomaj pentru persoanele care lucrează pe cont propriu, atunci ţara în care această persoană a lucrat va trebui să plătească ajutorul de şomaj, menţionează textul.

După mai bine de un an de discuţii Consiliul a fost de acord, cu majoritate calificată, cu modificarea regulamentelor 883/2004 şi 987/2009. Parlamentul European a inclus în amendamentele sale poziţia Consiliului în scopul obţinerii unui acord în prima lectură.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.