Putin ramane la putere, dar apar tendinte noi

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 06.03.2012 17:35 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia, marcate de proteste ale opoziţiei şi suspiciuni de fraudă. Va fi la putere în următorii şase ani,dar eurodeputatul social-democrat german Knut Fleckenstein, preşedintele delegaţiei parlamentare la Comisia parlamentară de cooperare UE-Rusia, spune că apar noi tendinţe, promiţătoare. Dumnealui ne-a vorbit într-un interviu despre ce aşteaptă de la Rusia şi relaţiile acesteia cu UE.

Au avut vreun impact asupra campaniei prezidenţiale protestele recente legate de alegerile pentru Duma? Cum se dezvoltă situaţia politică în Rusia?

Protestele din decembrie legate de alegerile pentru Duma au marcat o schimbare importantă în Rusia. Această schimbare nu a afectat sistemul politic rus, dar a început să schimbe societatea rusă. Majoritatea oamenilor din stradă reprezintă clasa de mijloc, care cere respectarea drepturilor civile ale cetăţenilor Federaţiei Ruse. Acesta este un semn bun.

Ce înseamnă pentru relaţiile UE-Rusia un nou mandat al lui Putin?

O bună cooperare între UE şi Rusia este la fel de importantă pentru ambii parteneri. Preşedintele Putin este conştient de acest lucru. Cred că va permite Rusiei să joace un rol mai important, mai constructiv şi mai responsabil pe scena internaţională. Avem nevoie de o mai bună cooperare cu Rusia, de exemplu pentru a găsi soluţii la situaţia din Siria şi la ameninţarea nucleară ce vine din partea Iranului.

Rusia a fost criticată pentru încălcarea drepturilor omului, dar rămâne un actor geopolitic important şi un furnizor major de energie şi cunoaşte o creştere economică stabilă. Pe ce trebuie să se concentreze politica UE în relaţiile cu Rusia?

Relaţiile UE cu Rusia sunt construite pe principii economice, interdependenţa în sectorul energetic şi cooperarea în domeniul vecinătăţii geografice. Nu este mereu uşor să ajungi la echilibrul adecvat între diferitele interese, în special când este vorba de îngrijorări legate de drepturile fundamentale şi drepturile omului. Cred că UE ar trebui să consolideze dialogul politic, inclusiv cel dintre Parlamentul European şi Duma de stat. Printr-un dialog continuu şi semnificativ putem ameliora cooperarea şi consolida angajamentul pentru valorile şi obiectivele comune. Unul din scopurile noastre ar trebui să fie consolidarea contactelor între oameni, în special prin liberalizarea vizelor.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.