Raportul financiar al UE pe 2012

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.11.2013 17:40 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Raportul financiar pe 2012, publicat marţi, 26 noiembrie, de catre Comisia Europeana, arata ca 94% din suma totala de 135,6 miliarde euro care reprezinta bugetul UE pe 2012 a fost alocata unor beneficiari din intreaga Europa, cum ar fi cercetatorii, studenţii, intreprinderile mici şi mijlocii, oraşele, regiunile şi ONG-urile.
In 2012, bugetul UE a prevazut o finanţare sporita in domenii care favorizeaza creşterea, crearea de locuri de munca şi investiţiile in cercetare şi educaţie:
*Fondul de coeziune a contribuit anul trecut cu 9,6 miliarde euro la construirea a 1.274 km de strazi şi a 950 km de cai ferate;
*anul trecut au fost primite 17.374 de cereri de finanţare din UE in domeniul cercetarii, 7,8 miliarde euro fiind acordate prin intermediul celui de Al şaptelea program-cadru de cercetare;
*1,2 miliarde euro au fost investite in invaţarea pe tot parcursul vieţii.         
Raportul arata, de asemenea, ca UE ramane lider mondial in materie de ajutor umanitar, oferind asistenţa unui numar de peste 122 de milioane de persoane din peste 90 de ţari din afara frontierelor Uniunii Europene.
Ponderea cheltuielilor administrative (salarii, pensii, cladiri...) a ramas stabila in 2012, reprezentand 6% din bugetul total al UE.    
    
Principalii beneficiari

In termeni absoluţi, beneficiind de 15,7 miliarde euro, Polonia a fost destinatarul principal al fondurilor acordate de UE (urmata de Spania şi Franţa). Daca se raporteaza volumul finanţarii UE la venitul naţional brut, Estonia este principalul beneficiar, fiind urmata de Letonia şi Lituania.
Germania (urmata de Franţa, Marea Britanie şi Spania) a ramas beneficiarul principal al fondurilor UE in domenii precum cercetarea şi inovarea; Polonia a beneficiat in cea mai mare masura de finanţarea in materie de coeziune. Franţa a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmata de Germania, Spania şi Italia. Olanda a fost beneficiarul principal in ceea ce priveşte spaţiul de libertate, securitate şi justiţie, in timp ce Italia, urmata de Belgia, se situeaza pe primul loc in ceea ce priveşte fondurile obţinute de la bugetul UE, in cadrul secţiunii dedicate „cetaţeniei”.    
    
Contribuţiile statelor membre la bugetul UE

In mod tradiţional, raportul ofera informaţii cu privire la „soldurile bugetare operaţionale”, şi anume diferenţa dintre contribuţia statelor membre la bugetul UE şi cuantumul fondurilor UE pe care acestea le primesc. Acest calcul nu ofera decat o imagine parţiala a costurilor in raport cu beneficiile pe care le presupune apartenenţa la UE, intrucat nu ia in considerare diverşi parametri, cum ar fi avantajele financiare pe care orice stat membru le obţine de pe urma pieţei interne sau a societaţilor sale private carora li se atribuie contracte in cadrul unor proiecte finanţate de UE in alte ţari.
Statele membre afectate de criza (Grecia, Portugalia şi Spania) se numara printre principalii beneficiari in 2012, in timp ce Suedia, Danemarca şi Germania sunt cei mai importanţi contribuabili neţi.
Cele mai mari economii aduc contribuţia cea mai importanta la bugetul UE. In 2012, avuţia (exprimata cu ajutorul indicatorului VNB) a contribuabililor neţi a crescut cu 2,4% in medie, in timp ce VNB-ul beneficiarilor neţi a ramas practic neschimbat din cauza crizei economice. Bugetul UE este intemeiat pe principiul solidaritaţii; astfel se explica de ce, in anumite cazuri, contribuţiile nete au crescut.
Mai mult, majoritatea statelor membre au imbunataţit execuţia fondurilor aferente politicii de coeziune şi altor programe de investiţii care le-au fost alocate şi au primit mai multe fonduri in temeiul politicii agricole; aceşti factori explica, de asemenea, creşterea redusa a contribuţiilor din partea contribuabililor neţi.    
    
Anexa
Bugetul UE pe 2012 - Plaţi executate (in milioane EUR)
Veniturile UE pe 2012

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.