Registru public despre adevaratii proprietari ai corporatiilor

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 03.12.2014 09:55 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Secretul corporativ şi spalarea de bani la nivel global ingreuneaza lupta economiilor emergente impotriva corupţiei.
Corupţia reprezinta o problema pentru toate economiile, iar principale centre financiare din UE şi SUA trebuie sa acţioneze alaturi de economiile in creştere rapida pentru a-i impiedica pe cei corupţi sa scape nesancţionaţi, a declarat astazi coaliţia globala impotriva corupţiei Transparency International.

In cea de-a 20-ea ediţie a Indicelui de Percepţie a Corupţiei, scorurile Chinei (cu un punctaj de 36 din 100), Turciei (45) şi Angolei (19) au fost printre cele mai mari scaderi, cu o descreştere de 4 sau 5 puncte, in ciuda unei creşteri economice medii de peste 4 % in decursul ultimilor 4 ani.

'Indicele de Percepţie a Corupţiei arata ca eforturile de a opri corupţia sunt estompate, iar creşterea economica e subminata atunci cand liderii politici sau funcţionarii de rang inalt abuzeaza de putere şi aloca fonduri pentru caştiguri personale', a spus José Ugaz, Preşedintele Transparency International.
'Funcţionarii corupţi transfera bunurile obţinute ilicit in paradisuri fiscale prin intermediul companiilor offshore, bucurandu-se de impunitate', a adaugat Ugaz.
'Ţarile de la finele clasamentului trebuie sa adopte masuri anticorupţie radicale in favoarea cetaţenilor lor, in timp ce ţarile situate in fruntea indexului ar trebui sa se asigure ca nu exporta practici corupte in ţari subdezvoltate.'

Peste doua treimi (75%) din cele 175 de ţari incluse in Indicele de Percepţie a Corupţiei din 2014 obţin scoruri sub 50, pe o scara de la 0 (perceput ca fiind foarte corupt) la 100 (perceput ca fiind foarte curat).

Danemarca se claseaza prima in 2014 cu un scor de 92, in timp ce Coreea de Nord şi Somalia impart ultimul loc, cu doar 8 puncte.

Scorurile catorva ţari au urcat sau au scazut cu patru puncte sau mai mult.

Cele mai mari descreşteri au fost inregistrate de Turcia (-5), Angola, China, Malawi şi Ruanda (toate—4). Cele mai mari le-au avut Coasta de Fildeş, Egipt, Sfantul Vicenţiu şi Grenadine (+5), Afganistan, Iordania, Mali şi Elveţia (+4).

Indicele de Percepţie a Corupţiei reflecta percepţiile experţilor asupra corupţiei din sectorul public.
Scorurile ţarilor pot fi imbunataţite de sisteme de guvernare deschise, unde publicul işi poate trage conducatorii la raspundere, in timp ce un scor slab semnalizeaza predominanţa mitei, lipsa sancţionarii corupţiei şi instituţii publice care nu raspund nevoilor cetaţenilor.

Corupţia in economiile emergente

Scorul Chinei a cazut la 36 in 2014 de la 40 in 2013, in ciuda campaniei anticorupţie, lansate de guvernul chinez, care vizeaza funcţionarii corupţi. Guvernul a recunoscut necesitatea de a urmarii funcţionarii care ascund peste hotare bunurile obţinute ilicit.
In luna ianuarie a acestui an, scurgeri de documente au dezvaluit 22.000 de clienţi offshore din China şi Hong Kong, printre care şi mulţi dintre liderii ţarii.

Scorul corespunde performanţei slabe a companiilor chineze in raportul recent al Transparency International privind practicile corporative de publicare de informaţii, raport in care toate cele opt companii chineze au obţinut punctaje sub trei din zece.
Corupţia şi spalarea de bani reprezinta probleme şi pentru alte state BRIC.
Anul acesta au aparut semne de intrebare legate de o mare companie petroliera care foloseşte companii secrete pentru a mitui politicieni din Brazilia (care are scorul 43), semne de intrebare privind indieni (38) care folosesc conturi bancare in Mauritius (54) şi ruşi (27) care fac acelaşi lucru in Cipru (63).

Prima clasata, Danemarca, are un stat de drept puternic, suport pentru societatea civila şi reguli clare care guverneaza comportamentul celor care ocupa funcţii publice.
Totodata, ea a dat un exemplu anul acesta, in noiembrie, anunţand ca vizeaza crearea unui registru public care sa includa informaţii privind proprietatea efectiva pentru toate companiile constituite in Danemarca. Aceasta masura, la fel ca cele anunţate de Ucraina şi Marea Britanie, va ingreuna ascunderea celor corupţi in spatele companiilor inregistrate sub numele altor persoane.

Coaliţia globala impotriva corupţiei conduce in prezent o campanie pentru Demascarea Corupţilor (http://www.transparency.org/unmask_the_corrupt/en/), solicitand Uniunii Europene, Statelor Unite şi ţarilor G20 sa urmeze modelul Danemarcei şi sa creeze registre publice care ar clarifica cine controleaza cu adevarat, sau este beneficiarul efectiv, al fiecarei companii.

'Nici unul dintre noi nu ar zbura cu avioane care nu inregistreaza pasagerii, totuşi permitem companiilor secrete sa ascunda activitaţi ilegale. Cu registre publice, care arata cine deţine in mod real o companie, ar fi mai dificil ca cei corupţi sa dispara cu caştigurile dobandite prin abuz de putere', a spus Directorul Executiv Transparency International, Cobus de Swardt.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.