Reguli revizuite privind licitatiile publice in UE

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.01.2014 11:07 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Noile reguli UE privind cheltuielile publice vor incuraja competiţia şi vor asigura cel mai bun raport calitate preţ pentru drumuri, poduri sau spitale.
Noile reguli UE privind licitaţiile publice şi contractele de concesionare, aprobate de Parlamentul European, vor asigura o calitate mai mare şi un mai bun raport cu preţul atunci cand autoritaţile publice vor cumpara sau inchiria activitaţi, bunuri sau servicii. Aceste reguli vor facilita accesul la licitaţii al firmelor mici şi mijlocii şi vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea.

Noua legislaţie, deja agreata cu Consiliul in iunie 2013, revizuieşte regulile actuale privind licitaţiile publice in UE şi stabileşte pentru prima data standarde comune UE privind contractele de concesionare pentru a incuraja competiţia corecta şi a asigura un raport echilibrat intre preţ şi calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovaţii şi pe cele sociale.
Autoritaţile publice cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pe achiziţiile de activitaţi, bunuri sau servicii, licitaţiile fiind un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri sociale specifice.

Raportul calitate-preţ

Datorita noului criteriu de "oferta cea mai avantajoasa economic" (MEAT) in procedura de acordare a contractului, autoritaţile publice vor putea accentua calitatea, consideraţiile referitoare la mediu, aspectele sociale sau inovaţia, ţinand in continuare cont de preţ şi de costurile de implementare a achiziţiei. "Noul criteriu va aduce finalul dictaturii celui mai mic preţ, aducand in prim-plan calitatea," a explicat Tarabella.

Soluţii mai inovatoare

Deputaţii au susţinut cu succes introducerea unei proceduri complet noi pentru a intari soluţiile inovatoare in licitaţiile publice. Noul "Parteneriat pentru Inovaţie" va permite autoritaţilor publice sa organizeze licitaţii pentru a rezolva o problema specifica fara sa anticipeze soluţia, lasand astfel spaţiu contractorului şi contractantului sa gaseasca impreuna soluţii inovatoare.
 
Mai puţina birocraţie pentru aplicanţi şi acces mai uşor pentru companiile mai mici

Procedura de depunere a ofertelor companiilor va fi mai simpla, cu un "Document Unic European de Licitaţie" bazat pe declaraţii pe proprie raspundere. Doar caştigatorul va trebui sa puna la dispoziţie documentele originale. Acest lucru ar putea reduce povara administrativa a companiilor cu mai mult de 80% , conform estimarilor Comisiei. Noile reguli vor incuraja divizarea contractelor in loturi, pentru a facilita accesul la licitaţie a firmelor mai mici.

Reguli mai stricte privind subcontractarea

Pentru a combate dumpingul social şi a asigura respectarea drepturilor lucratorilor, noile reguli vor include prevederi referitoare la subcontractare şi la "oferte anormal de mici". Ofertanţii care nu respecta legislaţia muncii UE pot fi excluşi de la licitaţii.

Fara presiuni pentru privatizarea serviciilor publice

Acordul asupra noilor reguli UE privind concesionarile subliniaza ca statele membre raman in continuare libere sa decida in privinţa execuţiei activitaţilor sau serviciilor publice - prin mijloace proprii sau externalizate. Noua directiva "nu cere privatizarea intreprinderilor publice care ofera servicii publicului", se arata in text. Mai mult, deputaţii recunosc caracterul special al apei ca bun public şi accepta excluderea acestui sector din obiectul noilor reglementari.

Ce urmeaza
 
Directivele vor intra in vigoare 20 de zile dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Dupa aceasta data, statele membre au la dispoziţie 24 de luni pentru a implementa prevederile noilor reguli in legislaţia naţionala.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.