Regulile mai stricte de rating de credit, confirmate de votul Parlamentului

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.01.2013 21:27 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Deputaţii europeni s-au asigurat de asemenea că ratingurile vor fi mai clare solicitând agenţiilor să explice factorii cheie care stau la baza acestora. Ratingurile nu trebuie să urmărească influenţarea politicilor de stat şi agenţiile în sine nu trebuie să susţină modificări ale politicilor, se arată în textul adoptat. Noile norme au fost deja convenite, cu titlu provizoriu, cu Consiliul.

"Avansăm prin acest nou regulament, în deplină concordanţă cu scopul care a stat la baza lui şi anume acela de a permite întreprinderilor să facă propriile lor evaluări interne. Acestea ar trebui să ofere alternative viabile, comparabile şi fiabile cu cele ale oligopolului de rating", a declarat raportorul Leonardo Domenici.

Date stabilite pentru ratingurile datoriilor suverane
Ratingurile nesolicitate ale datoriilor suverane ar putea fi publicate de cel puţin două, dar nu mai mult de trei ori pe an, la datele publicate de agenţia de rating la finele anului precedent. În plus, aceste evaluări ar putea fi publicate doar după ce bursele din UE au fost închise şi cu cel puţin o oră înainte de redeschiderea lor.

Agenţiile vor fi răspunzătoare pentru ratinguri
Investitorii care se bazează pe un rating de credit ar putea da în judecată agenţia care l-a realizat şi primi despăgubiri, dacă aceasta încalcă regulile stabilite prin prezenta legislaţie în mod intenţionat sau din neglijenţă gravă, indiferent dacă există vreo relaţie contractuală între părţi. Aceste încălcări ar include, de exemplu, emiterea unui rating de credit în situaţia de conflict de interese sau în afara calendarului publicat.  

Reducerea dependenţei excesive de ratinguri
Pentru a reduce dependenţa excesivă de ratinguri, deputaţii europeni cer instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii să îşi dezvolte propriile capacităţi de rating care să le permită să creeze modele interne de evaluare a riscurilor. Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare, de asemenea, dezvoltarea unui sistem de evaluare a bonităţii europene, adaugă textul.

Până în 2020 nicio legislaţie a UE nu ar trebui să se refere direct la ratingurile externe, iar instituţiile financiare nu trebuie să mai fie obligate sa vândă automat active în caz de deteriorare a ratingului.

Plafonarea participaţiilor
Agenţiile de rating de credit vor trebui să se abţină de la emiterea unui rating, sau să menţioneze că ratingul ar putea fi influenţat, în cazul în care un acţionar sau un membru al lor care deţine 10% din drepturile de vot a investit în entitatea evaluată.

Noile norme vor interzice, de asemenea, participaţiile simultane mai mari de 5% în mai mult de o agenţie de rating de credit, cu excepţia cazului în care agenţiile respective aparţin aceluiaşi grup.

Regulamentul privind agenţiile de rating de credit a fost adoptat cu 579 voturi pentru, 58 împotrivă şi 60 de abţineri.

Directiva privind dependenţa excesivă de ratinguri de credit  a fost adoptată cu 599 de voturi pentru, 27 împotrivă şi 68 de abţineri.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.