Romania a primit 70 de recomandari pentru adoptarea de masuri de la OLAF

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.04.2014 16:51 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Potrivit raportului anual OLAF, in perioada 2006-2013, Romania a primit 70 de recomandari pentru adoptarea de masuri din partea acestui serviciu.
Dintre acestea, in 17 cazuri nu s-a luat inca nici o decizie, 31 sunt in curs de investigare, 12 au fost respinse şi 10 au rezultat in sancţiuni.
In cazurile in care s-a ajuns deja la o decizie, rata celor ce rezulta in sancţiuni in relaţie cu recomandarile primite de la OLAF este de 46%.
La o medie europeana de 54% (pentru aceeaşi perioada), doar 5 state membre UE din 27 (Croaţia nu este inclusa in statistica respectiva) inregistreaza o rata de sancţionare de 100%, şi anume: Cipru, Ungaria, Malta, Slovenia şi Suedia.

Pe scurt, datele arata ca, in 2013, OLAF a primit cel mai mare numar de informaţii susceptibile sa prezinte interes pentru investigaţii de la crearea sa, respectiv 1.294 de astfel de informaţii (cu 35% mai multe informaţii decat in 2009). De asemenea, OLAF a deschis un numar mare de investigaţii (253), cu 58% mai multe decat in 2009, şi au fost finalizate 293 din cele pe rol. Pe ansamblu, durata medie a unei investigaţii a scazut la 21,8 luni. OLAF a emis, in 2013, 353 de recomandari privind adoptarea de masuri financiare, judiciare, administrative şi disciplinare de catre autoritaţile competente, adica cu 81% mai multe decat in 2009. OLAF a recomandat, de asemenea, recuperarea la bugetul UE a unor sume importante, respectiv 402,8 milioane de euro.

In 2013, Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a reuşit sa intensifice lupta impotriva fraudei in intreaga Europa. Cetaţenii şi instituţiile publice au raportat mai multe informaţii susceptibile sa prezinte interes pentru investigaţiile OLAF ca oricand. OLAF a finalizat un numar record de investigaţii, reducand durata totala a acestora, şi a emis cele mai multe recomandari din ultimii cinci ani. OLAF a recomandat recuperarea la bugetul UE a sumei de 402,8 milioane EUR, care va permite finanţarea altor proiecte şi va reduce contribuţiile suportate de contribuabilii din UE. Aceste rezultate excelente arata ca OLAF a devenit un oficiu din ce in ce mai eficient, care acţioneaza in mod constant in interesul cetaţenilor europeni.

Principalele rezultate ale OLAF in 2013:

OLAF a primit cel mai mare numar de informaţii susceptibile sa prezinte interes pentru investigaţii de la crearea sa, respectiv 1 294 de astfel de informaţii. Prin comparaţie, acest lucru inseamna ca in 2013 Oficiul a primit cu 35% mai multe informaţii decat acum cinci ani, ceea ce reflecta atenţia permanenta a cetaţenilor, a instituţiilor şi a altor parteneri din UE faţa de problemele legate de frauda. Acest flux mai mare de informaţii primite indica o creştere a increderii in capacitaţile de investigare ale OLAF.

In ciuda creşterii volumului de informaţii primite, OLAF a reuşit in continuare sa evalueze aceste informaţii intr-un timp scurt — in medie, 1,8 luni — inainte de a decide daca va deschide un caz de investigare sau nu. In ultimii doi ani, OLAF a redus durata acestei faze de selectare cu peste 70%, ceea ce constituie o realizare semnificativa.

OLAF a deschis un numar mare de investigaţii (253), adica cu 58% mai multe decat in 2009.

De asemenea, in 2013, au fost finalizate 293 de investigaţii. Durata medie a unei investigaţii a scazut la 21,8 luni. Aceasta este cea mai scurta durata medie a investigaţiilor in mai mult de cinci ani. Prin efectuarea de investigaţii intr-un mod mai eficient şi intr-un interval de timp mai scurt, creşte posibilitatea ca OLAF sa obţina rezultate tangibile pe teren in cazurile pe care le investigheaza.

OLAF a emis 353 de recomandari privind adoptarea de masuri financiare, judiciare, administrative şi disciplinare de catre autoritaţile competente, adica cu 81% mai multe decat in 2009.

In 2013, OLAF a recomandat, de asemenea, recuperarea la bugetul UE a unor sume importante, respectiv 402,8 milioane EUR.    
    
Contribuţia OLAF la principalele politici antifrauda

In 2013, OLAF a sprijinit Comisia Europeana in procesul de elaborare a legislaţiei şi a politicilor antifrauda. Oficiul a avut o contribuţie substanţiala la propunerea legislativa a Comisiei din luna iulie privind instituirea unui Parchet European (EPPO). Prin aceasta iniţiativa se va asigura ca in intreaga Europa, cazurile de frauda care aduc atingere bugetului UE sunt urmarite penal cu consecvenţa şi ca persoanele care comit fraude sunt aduse in faţa justiţiei.

Intrucat comerţul ilicit cu produse din tutun priveaza bugetele UE şi ale statelor membre de resurse considerabile in fiecare an, OLAF a continuat sa acorde prioritate luptei impotriva acestui fenomen daunator, pe tot parcursul anului.

Avand in vedere frecvenţa tot mai mare a cazurilor de frauda complexe, cu o dimensiune transfrontaliera sau internaţionala, in 2013, OLAF şi-a marit raza de acţiune. Oficiul a incheiat o serie de acorduri de cooperare cu parteneri din Europa şi din afara acesteia. Aceste parteneriate vor contribui la o mai buna protecţie a intereselor financiare ale UE, in avantajul contribuabililor din UE.

OLAF

Misiunea Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) se axeaza pe trei obiective: protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin investigarea cazurilor de frauda, de corupţie şi a oricaror alte activitaţi ilegale; detectarea şi investigarea faptelor grave legate de indeplinirea indatoririlor profesionale de catre membrii şi personalul instituţiilor şi organismelor UE, care ar putea declanşa proceduri disciplinare sau penale şi sprijinirea instituţiilor UE, in special a Comisiei Europene, in ceea ce priveşte elaborarea şi punerea in aplicare a legislaţiei şi a politicilor antifrauda.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.