Romania (iar) a calcat in strachinile europene

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.02.2013 22:29 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

În cadrul pachetului lunar de decizii privind procedurile de încălcare a legislaţiei comunitare, Comisia Europeană iniţiază acţiuni împotriva statelor membre care nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător obligaţiile ce le revin în temeiul Tratatelor.
Aceste decizii, care acoperă un număr mare de sectoare, vizează garantarea aplicării corecte a legislaţiei comunitare în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.
Comisia a adoptat 151 de decizii, între care 15 de avize motivate şi 13 sesizări ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dintre care 2 includ sancţiuni financiare.

Pensii: Comisia solicită ROMÂNIEI să plătească pensii cetăţenilor greci pentru perioada în care aceştia au lucrat în România

Comisia a cerut României să respecte Regulamentul (CE) nr. 1408/71 şi Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială la calcularea drepturilor la pensie ale cetăţenilor greci care au lucrat în România înainte de aderarea acesteia la UE. În prezent, autorităţile române refuză să ia în considerare perioadele lucrate de migranţii greci înainte de aderarea României la UE. Acest refuz se bazează pe un acord bilateral semnat între România şi Grecia în 1996. În contextul acordului respectiv, România a plătit Greciei o sumă fixă de 15 milioane USD, iar Grecia este responsabilă să plătească pensii corespunzând unui număr de maximum 15 ani lucraţi. Aceasta înseamnă că lucrătorii au pierdut dreptul la pensie pentru perioadele care depăşesc 15 ani. Comisia consideră că acordul bilateral nu poate fi utilizat pentru a-i lipsi pe unii cetăţeni de drepturile care le sunt acordate în mod direct de dreptul UE şi că România datorează lucrătorilor drepturile suplimentare la pensie, chiar dacă acestea corespund unor perioade anterioare aderării României la UE.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor UE de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. România are la dispoziţie două luni pentru a transmite Comisiei măsurile luate în vederea punerii integrale în aplicare a regulamentelor.
În caz contrar, Comisia poate decide să trimită România în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Impozitare: Comisia cere ROMÂNIEI să îşi revizuiască sistemul de impozitare a societăţilor străine

Comisia Europeană a cerut oficial României să modifice tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat societăţilor străine.
În temeiul legislaţiei fiscale române, o societate străină cu mai multe sedii în România face obiectul regimului fiscal al întreprinderilor pentru fiecare dintre sedii în mod individual, în pofida faptului că acestea nu au personalitate juridică separată. Imposibilitatea unui contribuabil străin de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din România se traduce printr-un un dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridică străină.
Potrivit Comisiei, această restricţie contravine libertăţii de stabilire garantate de tratatele UE.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. Dacă legislaţia în cauză nu este pusă în conformitate în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a UE cu privire la această cauză.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.