Rusia va ocupa cu forta Crimeea

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.03.2014 17:13 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat, sambata, 1 martie 2014, in cadrul unei şedinţe extraordinare, recurgerea la forţa in Ucraina, in urma unei cereri in acest sens a preşedintelui Vladimir Putin.
Au vorbit şi au susţinut moţiunea toate fortele politice, inclusiv senatorii din opoziţie: comuniştii, naţionaliştii din Partidul Democratic Naţional Liberal, socialiştii de la Rusia Justa.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat Consiliului Federatiei, camera superioara a parlamentului federal rus, pentru permisiunea de a utiliza fortele armate ruse in Crimeea.
Anterior, presedintele Consiliului Federatiei, Valentina Matvienko, a declarat ca nu exclude posibilitatea introducerea trupelor de graniceri ruse in Ucraina.
###
Viktor Ianukovici sprijina apelul autoritatilor din Crimeea catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la acordarea de ajutor si protejarea populatiei din Crimeea, a declarat seful Comitetului pentru legislatia constitutionala din cadrul Consiliului Federatiei, Andrei Klisas.
El a mentionat ca Viktor Ianukovici, in mesajul adresat Consiliului Federatiei, recunoaste integritatea teritoriala a Ucrainei, in acelasi timp vorbeste despre tentativele ilegale de „a acapara cu forta puterea in Crimeea”.
###
Epicentrul luptei pentru Ucraina s-a mutat in sud-estul tarii.
Vocea Rusiei spune ca in timp ce „autoritatile neonaziste” de la Kiev cauta bani pentru salvarea economiei, in orasele din est se formeaza celule de rezistenta, iar consiliile municipale din Crimeea arboreaza steagurile Federatiei Ruse.
Populaţia din Republica Autonoma Crimeea, spune tot Vocea Rusiei, nu recunoaşte noile autoritaţi, iar capitala republicii, oraşul Sevastopol, se afla sub controlul protestatarilor.
Primarul impus de noile „autoritaţi” de la Kiev şi-a dat demisia şi a fost inlocuit de un reprezentant al protestatarilor.
Poliţia şi-a declarat neutralitatea, forţele armatei ucrainene din Crimeea au refuzat sa lupte impotriva protestatarilor in ciuda insistenţelor noului „şef al statului major” care s-a deplasat personal la Sevastopol, dar a fugit imediat inapoi la Kiev.
Protestatarii au la dispoziţie arme de foc şi, la nevoie, ştiu sa le foloseasca, Sevastopolul fiind un oraş in care foştii militari formeaza majoritatea populaţiei.
La Sevastopol lucreaza acum o delegaţie de deputaţi ai parlamentului Federaţiei Ruse la care s-a alaturat un grup de senatori ruşi.
Preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu ţarile CIS Leonid Sluţski, care se afla la Sevastopol, a declarat ca Moscova nu recunoaşte deciziile actualului „parlament” de la Kiev: „Noi consideram ca Ianukovici este in continuare un preşedinte legitim al Ucrainei. El nu a semnat actul de trecere la constituţia din 2004, deci in campul legislativ curent aceasta constituţie nu exista, iar legitimitatea aşa-ziselor legi adoptate de parlamentul ucrainean in ultimele zile este sub un mare semn de intrebare”.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.