Rusii au deschis sezonul de vanatoare de iepuri in Republica Moldova?

Scris de Costin Stefan | Publicat in 28.04.2013 14:17 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

In noaptea de 26 spre 27 aprilie, la mai putin de 100 km de frontiera cu Romania, pe granita dintre Republica Moldova si autoproclamata Republica Transnistreana, au avut loc incidente grave, care puteau avea drept consecinta declansarea unui conflict armat.
Mai multi militieni transnistreni si militari rusi au traversat linia de demarcatie, stabilita prin “Convenţia cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova “ (21 iulie 1992, Moscova), montand pe teritoriul Republicii Moldova, in localitatea Varnita si in microraionul Severnîi din oraşul Bender, posturi de control neautorizate.
Tensiunea a atins cote maxime atunci cand militarii inarmati rusi si transnistreni si locuitorii din Varnita au inceput sa se imbranceasca, fiind la un pas de incaierare.
A lipsit un glont, care ar fi putut transforma vecinatatea nord estica a Romaniei intr-o zona de razboi.
Incidentul reprezinta punctul culminant al unei serii de provocari orchestrate de puterea de la Moscova in vederea destabilizarii zonei.
Evenimentul se intampla intr-un context complicat regional, dar si in ceea ce priveste climatul politic de la Chisinau.
Coalitia aflata la guvernare in Republica Moldova, formata din Partidul Liberal (PL) – proromanesc, Partidul Democrat (PD) – condus de un fost lider comunist si Partidul Liberal Democrat (PLDM), constituita in 2009 in urma unei victorii la limita impotriva comunistilor, e in curs de destramare.
In urma cu trei saptamani, premierul Vlad Filat (presedinte PLD) a fost demis printr-un vot de neincredere in parlament, iar in urma cu trei zile, printr-o initiativa a comunistilor si presedintele parlamentului Marian Lupu (presedinte PD) a fost la randul lui demis.
Astfel, intr-un proces de anihilare reciproca, coalitia proeuropeana de la Chisinau pare sa-si dea obstescul sfarsit, deznodamantul fiind alegerile anticipate.
Tinand seama de trendul general de stanga, dar si datorita scandalurilor continue de coruptie care bantuie politica vecinilor de la nord est, venirea la putere a Partidului Comunistilor a lui Vladimir Voronin pare doar o chestiune de timp.
Pe de alta parte, principalul sprijin al Republicii Moldova, in drumul proeuropean, Romania, e condusa de partide explicit orientate catre est, fiind putin disponibila in a se opune revenirii influentei rusesti in proximitatea tarii noastre.
Liderii politici romani din PNL si PSD, mai degraba corifei ai putinismului autoritarist, privesc in liniste, asteptand sa aiba loc inevitabilul.
In cele din urma, conflictul a fost aplanat prin interventia Comisiei Unificate de Control din partea Republicii Moldova, dar si a presei de la Chisinau, militienii si militarii rusi fiind nevoiti sa-si dezinstaleze punctele de control.
Un rol important l-au avut televiziunile independente din Chisinau, care au filmat toata noaptea incidentele.
In fata evidentei, rusii au cedat, insa e de asteptat ca astfel de incidente sa se repete.
Şefa departamentului de relatii externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, a susţinut că posturile instalate între satul Varniţa şi cartierul Nordic al oraşului Bender urmau să înlăture contrabanda cu spirt.
In curand, o sa plece la vanatoare de iepuri la… Chisinau.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.