Şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.11.2011 08:36 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Iulia Timoşenko, fosta şefă a guvernului de la Kiev, a fost condamnată la şapte ani de închisoare, fiind găsită vinovată de abuz de putere în cazul contractului semnat în 2009 de Naftogaz cu Rusia privind livrarea de gaze naturale.
Iulia Volodimirivna Timoşenko (în ucraineană Юлія Володимирівна Тимошенко, n. 27 noiembrie 1960, Dnipropetrovsk, RSS Ucraineană) este un politician şi om de afaceri ucrainean, fost Prim-ministru al Ucrainei.
Ea este fiica Ludmilei Nikolaevna Telegina şi a lui Vladimir Abramovich Grigean. Tatăl ei a părăsit familia atunci cand Iulia avea doar trei ani.
În 1979 ea s-a măritat cu Oleksandr Timoşenko, fiul unui birocrat din cadrul partidului comunist. Cei doi au o fată Evghenia. Iulia a început să progreseze urcând treptele evoluţiei în cadrul organizaţiei de tineret a partidului comunist, organizaţie denumită Komsomol. A absolvit Universitatea de stat din Dnipropetrovsk fiind licenţiată în economie.
Înainte de a deveni prima femeie Prim-ministru, din Ucraina, a fost, alături de Viktor Iuşcenko, unul din liderii importanţi ai Revoluţiei Portocalii. În această perioadă unele dintre publicaţiile din Occident au denumit-o Ioana D'Arc a acestei Revoluţii.
Înainte de a face carieră în politică, Iulia Timoşenko a fost o femeie de afaceri de succes - dar controversată -, în domeniul industriei gazelor naturale, femeie care a devenit bogată. Revista Forbes o plasa, la 28 iulie 2005, pe locul al treilea în clasamentul celor mai puternice femei din lume, după secretarul de stat Condoleezza Rice şi vicepremierul chinez Wu Yi.
Între decembrie 2004 şi 8 septembrie 2005 a fost Prim-ministru al Ucrainei. A fost demisă de preşedintele Iuşcenko, sub pretextul problemelor de corupţie. În urma alegerilor parlamentare din 2007, blocul condus de Timoşenko şi blocul Ucraina Noastră, susţinut de preşedintele Viktor Iuşcenko a câştigat majoritatea în legislativul ucrainean, iar Iulia Timoşenko a devenit din nou Prim-ministru al Ucrainei, candidatura ei fiind propusă de Preşedinte şi validată de Parlament cu 226 de voturi pentru (minimum necesar).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.