Sarbatoarea sacrificiului la Mecca

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 05.11.2011 11:17 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Mecca - Duminică, credincioşii musulmani vor celebra Eid-al-Adha, Sărbătoarea sacrificiului, sute de mii de credincioşi musulmani instalându-se încă de vineri lângă Mina, în apropiere de Mecca, pentru a înnopta înaintea urcării pe Muntele Arafat, unde vor participa la momentul culminant al pelerinajului anual.

Pelerinajul la Mecca, primul din cele trei locuri sfinte musulmane, este unul din cei cinci piloni ai islamului, pe care orice credincios cu stare trebuie să-l efectueaze cel puţin o dată în viaţă.
Mecca este un oraş cu 1.294.168 locuitori, situat în vestul Arabiei Saudite,într-un bazin încercuit de două lanţuri muntoase, la o distanţă de 80 km de Marea Roşie.
Mecca, locul naşterii profetului Muhammad, este leagănul islamului. În perioada preislamică (înainte de secolul VII), Mecca era un puternic centru caravanier şi comercial, precum şi un loc de pelerinaj - la sanctuarul Ka'ba - pentru arabii idolatri care se închinau la pietre. Profetul Muhammad transformă Ka'ba în locul de pelerinaj ritual (hağğ) pentru musulmani.
Totodată, Ka'ba este punctul spre care trebuie să-şi îndrepte faţa orice musulman în timpul rugăciunii (salāt) rituale. Direcţia, către Ka'ba numită kibla, este marcată în orice moschee printr-o nişă (mihrāb) aflată în peretele opus uşii de la intrare, numit şi peretele kibla, către care stau cu faţa cei prezenţi. Kibla este calculată cu exactitate pentru fiecare loc de rugăciune.
Ka'ba (în arabă înseamnă cub), un monument de formă aproape cubică, de 15 m înălţime şi aproape 12 m lâţime, având încastrată în colţul dinspre nord-vest "piatra neagră", este situată în centrul marii moschei, Al-Masğid al-Harām (Preasfânta Moschee) construită din ordinul califul Omar (634-644). Tot în incinta marii moschei se află un alt loc important şi anume maqām Ibrāhīm (locul lui Abraham), locul pe care s-a urcat (ar.: qāma "a se ridica", "a se înâlţa", de unde maqām "loc de înălţare") Abraham, conform tradiţiei islamice, pentru a sfărâma idolii ce înconjurau Ka'ba, redând astfel templului puritatea iniţială din vremea lui Adam.
Pelerinajul ritual comunitar (al-hağğ) este unul din cei „cinci stâlpi” ai islamului şi se desfăşoară în fiecare an între zilele de 8 şi 12 ale lunii dhū-l-hiğğa, ultima lună din calendarul islamic, la Mecca şi împrejurimile sale. Principalele etape ale pelerinajului sunt: intrarea în starea de sacralitate (ar.: ihrām) care se face prin abluţiuni (spălări) totale, prin adoptarea ţinutei de pelerinaj care constă, la bărbaţi, în două bucăţi de pânză (albă) fără cusături sau noduri, puse, una în jurul taliei, cealaltă peste umăr acoperind o parte din bust, iar ca încălţăminte, sandale; pentru femei însă nu există o ţinută anume în afară de cea tradiţional islamică. Bărbaţii se rad în cap, iar femeile îşi taie simbolic o şuviţă. Orice deosebire de clasă socială este astfel anulată. Intrarea în starea de sacralitate se face înainte de a ajunge la Mecca, de obicei, la aeroportul din Jeddah; rotirea (ar.: tawāf) de şapte ori în jurul Ka‘bei – punctul central al pelerinajului, cu o scurtă rugăciune către maqām Ibrāhīm – „locul lui Abraham”, cel care, în tradiţia islamică, a redat sanctuarului Ka‘ba puritatea iniţială. Ambele se află în incinta marii moschei de la Mecca; băutul apei de la izvorul Zamzam cel care i-a salvat viaţa lui Ismail şi mamei sale, Hagar (sau Agar), alungaţi în deşert.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.