Se schimba procedurile greoaie de acordare a vizelor in Spatiul Schengen

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 02.04.2014 14:37 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Romania va trebui in viitor sa ia masurile necesare pentru a-şi armoniza prevederile legale relevante cu propunerile ce au in vedere modificarea normelor europene in domeniul politicii de vize din spaţiul Schengen, odata ce aceste propuneri vor deveni parte integranta a legislaţiei UE.

Noile propuneri au la baza faptul ca, potrivit unui studiu, procedurile greoaie de acordare a vizelor au dus la "pierderea" unui numar de 6,6 milioane de potenţiali calatori, şi asta doar din 6 dintre ţarile cu cel mai mare numar de vizitatori ai UE.
In plus, norme de acordare a vizelor mai flexibile ar rezulta in creşterea cu de la 30% şi pana la 60% a numarului calatorilor, in practica acest lucru insemnand 130 de miliarde de euro in incasari directe (din cazare, mancare, bauturi, transport, divertisment, cumparaturi etc.) pe o perioada de 5 ani şi posibila creare a 1,3 milioane de locuri de munca in turism şi domeniile conexe.
Propunerile respective au in vedere:
-          simplificarea cererilor de viza de scurta şedere
-          stabilirea unui set mai clar de norme procedurale şi accelerarea procesului de acordare a vizelor
-          stimularea cooperarii la nivel consular
-          instituirea unui nou tip de viza – viza de circuit.
Ele sunt concretizate intr-un regulament actualizat privind codul de vize al UE, precum şi intr-un nou regulament privind instituirea vizei de circuit. Ambele propuneri de regulamente vor trebui sa fie adoptate de Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European, lucru care se va intampla cel mai devreme in anul 2015. Odata cu adoptarea şi publicarea lor in Jurnalul Oficial al UE, ambele regulamente vor trebui sa fie aplicate ca atare de fiecare stat membru.

Norme mai flexibile in materie de acordare a vizelor pentru a stimula creşterea economica şi crearea de locuri de munca

Un numar mare de resortisanţi ai ţarilor terţe care doresc sa calatoreasca in UE sunt adesea confruntaţi cu proceduri de acordare a vizelor impovaratoare, indelungate şi costisitoare.
Propunerile prezentate marţi, 1 aprilie, vor simplifica procedurile pentru persoanele care doresc sa calatoreasca in UE pentru sejururi de scurta durata şi vor reduce in mod considerabil durata procedurilor, conducand la realizarea unui nivel mai ridicat de economii de costuri şi la reducerea birocraţiei, menţinand, in acelaşi timp, nivelul de securitate.
Prin facilitarea accesului la spaţiul Schengen pentru persoanele care calatoresc cu acte in regula, va fi mai uşor pentru acestea sa işi viziteze prietenii şi rudele, precum şi sa desfaşoare activitaţi comerciale.
Acest lucru va stimula activitatea economica şi crearea de locuri de munca, de exemplu, in sectorul turismului, precum şi in domenii de activitate conexe, cum ar fi sectorul restauraţiei şi cel al transporturilor.
    
Un studiu recent arata ca, in 2012, s-a „pierdut” un numar total de 6,6 milioane de calatori potenţiali din şase dintre ţarile cu cel mai mare numar de calatori, din cauza procedurilor greoaie de acordare a vizelor.
De asemenea, studiul a relevat faptul ca existenţa unor norme de acordare a vizelor mai flexibile şi mai accesibile ar putea duce, doar pentru aceste şase ţari, la o creştere cu 30% pana la 60% a numarului de calatorii catre spaţiul Schengen.
Acest lucru ar putea reprezenta o suma totala de 130 de miliarde de euro sub forma de cheltuieli directe pe o perioada de cinci ani (cheltuieli pentru cazare, alimente şi bauturi, transport, divertisment, cumparaturi etc.) şi ar putea duce la crearea a aproximativ 1,3 milioane de locuri de munca in sectorul turismului şi in sectoare conexe.    
    
Pentru a stimula economia europeana şi a facilita viaţa persoanelor care calatoresc in UE, Comisia Europeana propune modificari importante in ceea ce priveşte normele in materie de vize.
Principalele elemente ale acestui pachet sunt:
#reducerea, de la 15 la 10 zile, a termenului-limita pentru procesarea cererilor de viza şi luarea unei decizii;
#posibilitatea de a depune cereri de viza la consulatele altor ţari membre ale UE, in cazul in care statul membru competent pentru procesarea cererii de viza nici nu este prezent, nici nu este reprezentat in statul in care este depusa cererea;
#acordarea de facilitaţi considerabile persoanelor care calatoresc frecvent, inclusiv eliberarea obligatorie de vize cu intrari multiple, valabile timp de trei ani;
#introducerea unui formular de cerere de viza simplificat şi posibilitatea de a depune cereri „on-line”;
#posibilitatea ca statele membre sa elaboreze sisteme speciale de acordare a vizelor la graniţe, pentru o şedere de maximum 15 zile intr-un singur stat Schengen;
#posibilitatea ca statele membre sa faciliteze eliberarea vizelor pentru persoanele care calatoresc in scopul de a participa la evenimente importante;
#introducerea unui nou tip de viza (viza de circuit) care sa le permita persoanelor care calatoresc cu acte in regula sa se deplaseze in spaţiul Schengen pe o perioada de maximum 1 an (cu condiţia ca şederea pe teritoriul unui stat membru sa nu depaşeasca 90 de zile intr-un interval de 180 de zile).    
    
Concret, Comisia propune acum:

Simplificarea cererilor de viza de scurta şedere, pentru a raspunde cererii in creştere. Normele actuale in materie de vize au dat deja numeroase rezultate, ceea ce a contribuit la o creştere cu 68% a numarului cererilor de viza, de la 10,2 milioane in 2009 la 17,2 milioane in 2013. Cu toate acestea, se poate face mai mult in vederea imbunataţirii mobilitaţii persoanelor care calatoresc cu acte in regula. Pentru noile date statistice din 2013 privind vizele, a se vedea infografic. Adesea, problemele legate de obţinerea vizelor limiteaza accesul şi reduc,– prin urmare–, potenţialele beneficii economice ale atracţiilor turistice. De exemplu, cu ocazia Expoziţiei universale de la Milano din 2015, milioane de noi turişti ar putea vizita Europa.

Stabilirea unui set mai clar de norme procedurale şi accelerarea procesului.
S-a propus reducerea, de la 15 la 10 zile, a termenului-limita pentru procesarea unei cereri de viza şi luarea unei decizii cu privire la aceasta.
Termenul maxim pentru depunerea unei cereri a fost extins de la trei la şase luni inainte de data preconizata a calatoriei, pentru a permite calatorilor sa planifice şi sa evite perioadele de varf.
In plus, lista documentelor justificative va fi simplificata şi va deveni exhaustiva, iar consolidarea armonizarii acestor cerinţe la nivel local va asigura un tratament egal al persoanelor care solicita vize.
Asigurarea medicala de calatorie, care este obligatorie şi adesea costisitoare, va fi eliminata.

Stimularea cooperarii la nivel consular. Potrivit propunerii, in cazul in care statul membru competent pentru procesarea cererii de viza nici nu este prezent, nici nu este reprezentat intr-o ţara terţa, solicitantul are dreptul sa işi depuna cererea la oricare dintre consulatele prezente („reprezentare obligatorie”).
Se va facilita efectuarea de vizite repetate odata cu introducerea criteriilor obligatorii privind obţinerea unei vize cu intrari multiple (MEV), valabile pe o perioada de trei ani şi ulterior pentru o perioada de cinci ani, pentru persoanele care calatoresc frecvent şi care sunt inregistrate in Sistemului de informaţii privind vizele (VIS). Solicitanţii ale caror date sunt inregistrate in VIS şi care au utilizat anterior, in mod legal, cel puţin doua vize in ultimele 12 luni vor avea de caştigat de pe urma acestor facilitaţi.

Aceasta schimbare de norme este, de asemenea, posibila datorita introducerii generalizate a Sistemului de Informaţii privind Vizele (VIS), care se preconizeaza a fi finalizata in 2015, permiţand consulatelor statelor membre sa aiba acces la datele privind cererile de viza anterioare ale solicitanţilor.
Datorita faptului ca ar avea posibilitatea de a calatori in mod mai spontan, persoanele care deţin vize cu intrari multiple cu valabilitate mai lunga vor intreprinde, probabil, mai multe calatorii in spaţiul Schengen decat in alte condiţii.
Un numar mai mare de calatorii ar stimula creşterea economica in spaţiul Schengen.
Instituirea unei vize de circuit. Acest nou tip de viza va permite resortisanţilor ţarilor terţe care calatoresc cu acte in regula in spaţiul Schengen sa circule pe o perioada de pana la 1 an in aceasta zona (cu condiţia ca şederea pe teritoriul unui stat membru sa nu depaşeasca 90 de zile intr-un interval de 180 de zile), cu posibilitatea de prelungire pentru o perioada de pana la doi ani (cu condiţia ca solicitantul sa nu stea mai mult de 90 de zile intr-un interval de 180 de zile in acelaşi stat membru).
Aceasta viza li s-ar aplica, de exemplu, artiştilor care realizeaza spectacole live şi care fac turnee in spaţiul Schengen pentru o perioada indelungata, dar şi persoanelor care calatoresc in scopuri personale, cum ar fi turiştii, cercetatorii şi studenţii care doresc sa petreaca mai mult timp in Europa.    
    
Context

Pachetul de masuri cuprinde:
#un raport („O politica mai inteligenta in materie de vize pentru stimularea creşterii economice”) de evaluare a punerii in aplicare a Codului de vize de catre statele membre;
#o propunere de reformare a Regulamentului privind Codul de vize al Uniunii (Codul de vize);
#o propunere de Regulament privind instituirea vizei de circuit;
#o prezentare generala a datelor statistice privind vizele.
Urmatoarele etape: Ambele propuneri trebuie sa fie aprobate de catre Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European, lucru care se va intampla cel mai devreme in 2015.
Dupa intrarea in vigoare a propunerilor, modificarile se vor aplica tuturor statelor membre ale UE care aplica in totalitate politica comuna in materie de vize in spaţiul Schengen, precum şi celor patru state asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). Trebuie remarcat faptul ca Bulgaria, Croaţia, Irlanda, Cipru, Romania şi Marea Britanie nu participa la politica in materie de vize.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.