Si Papa de la Roma demisioneaza, nu-i asa?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.02.2013 14:03 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia începând cu data de  28 februarie, într-un discurs în limba latină, în faţa unui consistoriu la Vatican.
Papa a anunţat că va renunţa la lucrarea lui la 28 februarie - a declarat părintele Federico Lombardi, într-un anunţ practic fără nici un precedent în istoria Bisericii Catolice.
Potrivit cotidianului italian Il Corriere della Sera, Suveranul Pontif şi-a anunţat demisia la o ceremonie de canonizare a martirilor din Otranto înainte de a fi confirmat de Vatican puţin înainte de prânz.
În declaraţia retransmisă de Radio Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a mărturisit că pentru a guverna barca Sfântului Petru şi a propovădui Evanghelia sunt necesare, în acelaşi timp, atât vigoarea trupului, cât şi cea a spiritului, vigoare care a scăzut în ultimul timp şi care l-a făcut să-şi recunoască incapacitatea de a mai administra mai departe ceea ce i-a fost încredinţat.

***

Benedict al XVI-lea, în latină Benedictus PP. XVI, (n. Joseph Alois Ratzinger, 16 aprilie 1927, Marktl am Inn, Bavaria) este actualul papă al Bisericii Catolice, ales la 19 aprilie 2005 în urma Conclavului din 2005, ca succesor al papei Ioan Paul al II-lea.
În acelaşi timp are funcţia de episcop al Romei şi suveran al statului Vatican.
Este al 265-lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice şi primul papă german după 482 de ani (ultimul papă german a fost Papa Adrian al VI-lea, în perioada 1522-1523).
Înaintea alegerii sale ca papă, cardinalul Ratzinger a fost decan al colegiului cardinalilor, prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei şi preşedinte al Comisiei pontificale teologice internaţionale.
La vârsta de 78 de ani, este cel mai în vârstă papă ales de la papa Clement al XII-lea în 1730 şi primul pontif german după olandezul-german Adrian al VI-lea din perioada 1522-1523.
Papa Benedict al XVI-lea este al optulea papă german; primul a fost papa Grigore al V-lea (996-999).
Ultimul papă cu numele de Benedict, Benedict al XV-lea a servit ca pontif din 1914 până în 1922, pontificatul său fiind legat de Primul Război Mondial.
Alegerea numelui de Benedict are importanţă simbolică. Ziua de naştere a noului papă, 16 aprilie, este sărbătoarea Sfântului Benedict Iosif Labre (26 martie 1748 - 16 aprilie 1783), cunoscut ca Sfântul Pelerin.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.