Spania prelungeste restrictiile temporare impuse romanilor

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 21.12.2012 14:48 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

 Comisia Europeană a aprobat o cerere transmisă de autorităţile spaniole la 13 decembrie 2012 privind prelungirea restricţionării temporare a accesului lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă din Spania până la 31 decembrie 2013, din cauza perturbărilor grave care afectează piaţa forţei de muncă din această ţară. Aceste restricţii nu pot fi menţinute după sfârşitul anului 2013, întrucât restricţiile temporare impuse liberei circulaţii a lucrătorilor români şi bulgari trebuie anulate în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.
    
Decizia Comisiei se bazează pe o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei şi României încheiat în 2005. Această clauză permite statelor membre care au ridicat restricţiile impuse lucrătorilor din Bulgaria şi România să le restabilească ulterior, în caz de perturbări grave ale pieţei forţei de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.

Spania şi-a deschis piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar în august 2011 Comisia a autorizat Spania să restricţioneze temporar libera circulaţie a lucrătorilor români până la 31 decembrie 2012.     
    
„De la jumătatea anului 2011, când au fost reintroduse restricţiile privind accesul lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă, situaţia economică şi cea a pieţei forţei de muncă din Spania s-a înrăutăţit şi mai mult. Am ferma convingere că libera circulaţie a muncitorilor trebuie promovată şi că restricţiile impuse acesteia nu rezolvă problema ratei ridicate a şomajului. Cu toate acestea, piaţa forţei de muncă din Spania a fost foarte grav afectată de criză şi, prin urmare, Comisia a fost de acord cu această măsură temporară”, a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.  
    
Spania deţine recordul

în ceea ce priveşte atât rata şomajului în general (26,2%, faţă de 22,7% cu un an în urmă), cât şi şomajul în rândul tinerilor (55,9%) (cifre din octombrie 2012). La nivelul UE, rata medie a şomajului este de 10,7%, iar în rândul tinerilor, de 23,4%. Deoarece toate regiunile din Spania sunt afectate de niveluri ridicate ale şomajului, perturbările de pe piaţa forţei de muncă nu sunt limitate la o anumită regiune.

În prezent, în Spania locuiesc 913 000 de români (septembrie 2012), ceea ce reprezintă 17% din populaţia de origine străină din Spania şi indică o creştere anuală de 12 000. În conformitate cu Sondajul privind forţa de muncă în UE, rata şomajului în rândul românilor din Spania este foarte ridicată, afectând 36,4% din populaţia activă din punct de vedere economic, în comparaţie cu 23,3% în cazul cetăţenilor spanioli. Rata ocupării forţei de muncă în rândul cetăţenilor români în vârstă de muncă (15-64) este de numai 50,8%.    
    
Comisia va monitoriza situaţia pieţei forţei de muncă din Spania

prin intermediul actualizărilor furnizate de autorităţile spaniole o dată la trei luni şi îşi rezervă dreptul de a abroga, în orice moment, decizia de restricţionare a accesului la piaţa forţei de muncă, în funcţie de evoluţiile constatate.

Comisia urmează să notifice această decizie Consiliului de miniştri al UE. Statele membre au la dispoziţie două săptămâni pentru a solicita Consiliului să modifice sau să anuleze decizia Comisiei.    

Libera circulaţie a lucrătorilor este una dintre libertăţile fundamentale garantate de Tratatul UE. Ea permite cetăţenilor UE să se deplaseze liber în orice stat membru pentru a lucra (fără să aibă nevoie de un permis de lucru) şi să locuiască acolo în acest scop.

Cu toate acestea, Tratatul din 2005 privind aderarea Bulgariei şi a României la UE prevede că, pentru o perioadă de tranziţie de maximum şapte ani, statele membre au posibilitatea de a restricţiona parţial sau total accesul lucrătorilor din Bulgaria şi România la pieţele respective ale forţei de muncă. Perioada de tranziţie este împărţită în trei etape diferite („2-plus-3-plus-2”). În cursul fiecăreia dintre aceste etape se aplică condiţii diferite. Cea de-a treia (şi ultima) etapă a început la 1 ianuarie 2011 şi se va încheia irevocabil la 31 decembrie 2013.

Orice restricţionare a liberei circulaţii a lucrătorilor constituie o derogare de la o libertate fundamentală garantată de dreptul UE, care trebuie autorizată în mod explicit de dreptul UE.Măsurile tranzitorii din Tratatul de aderare permit astfel de derogări, însă acestea sunt limitate în timp.    
    
Restricţionarea accesului lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă

din Spania până la 31 decembrie 2013 se aplică în toate sectoarele şi regiunile, dar nu-i afectează pe românii care erau deja activi pe piaţa spaniolă a forţei de muncă la 22 iulie 2011.

Lucrătorii din România se bucură în prezent de toate drepturile legate de libera circulaţie în 16 state membre (Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia). Nu se aplică restricţii între România şi Bulgaria.

Dintre celelalte 9 state membre (Belgia, Germania, Spania, Franţa, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria şi Regatul Unit), unele au simplificat condiţiile sau procedurile de acces la piaţa forţei de muncă, în comparaţie cu condiţiile şi procedurile aplicate înaintea aderării.    
    
În general, potrivit raportului Comisiei din noiembrie 2011, Evoluţii economice şi sociale în Europa 2011 (p. 274), libera circulaţie a lucrătorilor a avut un impact economic pozitiv la nivelul UE şi a generat creştere economică în ţările-gazdă. Raportul respectiv atrage atenţia asupra unor estimări potrivit cărora fluxurile de populaţie din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria şi România în perioada 2004-2009 au avut un impact de până la 0,9% asupra nivelului producţiei potenţiale a statelor membre UE-15.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.