Strategia UE pentru combaterea diabetului

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 15.03.2012 18:49 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Diabetul este cauza principală a bolilor de inimă şi a altor boli grave şi afectează 23 de milioane de europeni cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani. Se estimează că acest număr va creşte în contextul unei populaţii ce îmbătrâneşte.Deşi pentru a fi diagnosticat este suficientă o picătură de sânge din deget, mulţi oameni nu ştiu că au diabet. Pentru ameliorarea prevenirii, diagnosticării şi tratamentelor, Parlamentul European cere o strategie UE privind diabetul.

10% din europeni au diabet, iar până în 2030 procentul ar putea ajunge la 16,6%. 325.000 de decese sunt atribuite diabetului anual în UE. În majoritatea statelor membre, 10% din cheltuielile pentru sănătate sunt dedicate diabetului.

Există două tipuri de diabet: unul este cauzat de o reacţie autoimună (sistemul imunitar atacă celulele ce produc insulină), iar celălalt este caracterizat de o cantitate insuficientă de insulină sau de reacţia inadecvată a corpului la aceasta. Printre factorii de risc se numără fumatul, dietele nepotrivite, lipsa activităţii fizice şi consumul de alcool. Cel de-al doilea tip de diabet poate fi prevenit printr-un mod sănătos de viaţă.

Strategia UE se concentrează pe prevenire, diagnosticare, tratament şi cercetare, creând programe naţionale în acest sens. În cadrul acesteia, cercetarea în domeniul diabetului va fi coordonată şi finanţată la nivel european.

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate un raport nelegislativ, miercuri.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.