Supervirusul care poate ucide milioane de oameni

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 04.12.2011 13:45 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Un grup de savanţi conduşi de virologul Ron Fuchier a anunţat că tocmai au creat un supervirus, având ca tulpină H5N1, adică virusul care a fost responsabil de gripa aviară. Şi mai contagios, dar şi mai mortal ca originalul, acest microorganism este capabil să elimine milioane de oameni.

Noutatea a neliniştit şi a dat naştere unui întreg şir de dezbateri în interiorul comunităţilor ştiinţifice.
Într-adevăr, tulpina H5N1 a dus până acum la moartea a aproximativ 500 de persoane, dar aceasta nu este suficient de contagioasă pentru a provoca o pandemie la nivel mondial. În studiul lor, Ron Fouchier şi colegii săi au constatat că cinci mutaţii genetice adăugate la virus au fost suficiente pentru a se răspandi mult mai uşor. Virologul a recunoscut că au conceput organismul ca "unul dintre cele mai periculoase virusuri create vreodată", citează Daily Mail. Potrivit experţilor, ar fi uşor de răspândit şi poate provocs milioane de decese în cazul în care ar ieşi din laborator.
Dar de ce s-ar crea o astfel de ameninţare? Virusologul olandez a explicat că scopul cercetării a fost de a pregăti omenirea pentru posibilitatea ca astfel de supervirus să apară în natură, astfel încât oamenii de ştiinţă să prevadă o modalitate de a lupta şi de a afla cum să dezvolte un vaccin. Cu toate acestea, capacitatea virusului sperie mult mai mult comparativ cu acest obiectiv de altfel lăudabil. Expertii se tem în special că, prin publicarea reţetei, pot permite ca unii să transforme virusul într-o armă biologică de distrugere în masă.
Ceea ce nu ar fi foarte dificil, dacă există finanţare, o anume pregătire şi un laborator modern.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.