Supervulcanii se pot trezi in cateva luni

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 02.02.2012 19:29 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Potrivit unui studiu publicat miercuri, câteva zeci de ani, sau chiar luni, ar fi de ajuns pentru ca "supervulcanii" să se trezească şi să provoace eruptii violente.

Explozia vulcanului din Santorini, în jurul 1630 î.Hr., a fost urmat de un tsunami masiv. Potrivit unor teorii, ar putea fi chiar sursa mitului Atlantidei. Insula din Marea Egee a fost într-adevăr devastată de 40 - 60 miliarde de metri cubi de magmă care a fost ejectată. Potrivit experţilor, această erupţie ar fi avut loc la 18.000 ani după ultima erupţie majoră din Santorini, un interval lung între trezirile violente ale celebrului vulcan.

Dar acum, un studiu de cristale de magma, care a fost efectuat pentru a arăta procesele care au loc în termen de 100 de ani inainte de eruptia trecută, potrivit lui Timothy Druitt de la laborator "Magme şi Vulcani" din Clermont-Ferrand şi autorul principal al noului studiu apărut în revista Nature.
Astfel, volume mari de magma ar fi alimentat rezervorul vulcanului în timpul secolului care a precedat erupţia. Amestecarea de volume diferite de magma, bogate în siliciu a continuat chiar şi în ultimele luni, au spus cercetătorii, observaţii fundamentale pentru monitorizarea vulcanilor de acelaşi tip.

În timpul "hibernării", vulcanii formează o vastă depresiune (caldera), dar sunt întotdeauna potenţial activi. Vulcanii din Yellowstone (SUA) şi Campei Flegrei (Italia), de exemplu, au avut erupţii calderice acum 640.000 şi 39.000 de ani. În mod similar, în 1991, muntele Pinatub, din Filipine, s-a trezit brusc.
"Studiul nostru arată că reactivarea, dezvoltarea şi evoluţia finală a marilor rezervoare de magmă" pot să apară "într-un timp foarte scurt", luni sau ani, după perioade lungi de odihnă, concluzionează cercetatorii, citaţi de Maxisciences.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.