Tara care va sfarsi sub apele oceanului

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 11.03.2012 18:12 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Întreaga populaţie din statul Kiribati s-ar putea muta în Fiji, 2000 de km mai jos în Oceanul Pacific, pentru a se proteja de schimbările climatice.

Încălzirea globală are un impact deosebit asupra populaţiei din Kiribati. Acest arhipelag din Oceanul Pacific este ameninţat de creşterea nivelului mării, iar autorităţile intenţionează să ia măsuri drastice pentru a evita o catastrofă. Oamenii trăiesc la doar câţiva metri deasupra nivelului mării. Care se ridică câte doi milimetri în fiecare an. Furtunile sunt fenomene climatice care tind tot mai mult să aducă apa sărată în zona de apă proaspătă.
Anote Tong, care conduce Kiribati, are în vedere în mod serios ca cetăţenii să se mute la Fiji, unde intenţionează să cumpere o parte din teritoriu.
Această idee va fi dezbătută în Parlament în aprilie, dar sunt şanse mari ca proiectul să fie aprobat.
"Sperăm să nu aibă toată lumea nevoie să se mute o dată, dar în cazul în care devine o necesitate absolută, am putea face şi asta. Acest lucru ar servi generaţiile viitoare. Pentru ei, mutarea nu va fi o alegere, ci o chestiune de supravieţuire ", a declarat Tong.

Kiribati este o ţară insulară în Oceanul Pacific. Este cel mai mare stat din Oceania din punct de vedere al întinderii. Ocupă o suprafaţă de aproximativ 5.000.000 km² acoperită de ocean, dar aria uscatului reprezintă numai un mic fragment al acesteia, de numai 811 km², sub forma a 32 de insuliţe. Pe aceste fărâme de uscat, împrăştiate în oceanul nesfârşit trăiesc aproximativ 100.000 de oameni. Insulele dintre graniţele statului Kiribati formează trei arhipelaguri: Gilbert, Line (fără Jarvis, Palmyra şi Kinoman Reef) şi Phoenix. Tot aici se mai află insula coraligenă izolată Banaba, numită şi Ocean. Cea mai vastă întindere de uscat este Kiritimati din grupul Line, cunoscută şi sub denumirea de Insula Crăciunului (Christmas).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.