Trei sferturi dintre europeni nu au acces la tehnologia 4G

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.07.2013 12:00 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

În timp ce europenii care sunt în concediu se îndreaptă spre mare şi spre munte pentru a-şi petrece tradiţionala vacanţă de vară, cifrele recente arată că, odată ajunşi la destinaţie, aproape niciunul dintre aceştia nu va avea acces la 4G.
În UE, trei persoane din patru nu au acces la reţele mobile de tipul 4G/LTE în oraşele lor, iar în zonele rurale tehnologia 4G este aproape inexistentă. În schimb, in Statele Unite, mai mult de 90 % din cetăţeni au acces la 4G.
Ştiaţi că?
În trei state membre ale UE, tehnologia 4G este inexistentă.
Doar Germania, Estonia şi Suedia sunt într-o etapă avansată a instalării reţelelor 4G.
În zonele rurale din UE nu există acoperire 4G.
La nivel mondial, Europa deţine abia 5 % din conexiunile şi abonamentele 4G.    
Nu daţi vina pe UE
Conştientă de explozia cererii de date, UE a pus la dispoziţie cantităţi enorme de frecvenţe radio pentru a răspunde necesităţilor serviciilor de bandă largă şi de mare viteză pe suport radio. Cu toate acestea, în prezent, frecvenţele radio sunt alocate la nivel naţional. Problemele apărute la nivel naţional au cauzat întârzieri în desfăşurarea procedurilor şi în obţinerea licenţelor şi, în urma licitaţiilor, operatorii de telecomunicaţii nu mai au fondurile necesare pentru a instala reţele, după ce au obţinut autorizaţia. La această situaţie s-a adăugat fragmentarea a 28 de pieţe naţionale, ceea ce înseamnă că operatorii de telecomunicaţii nu au nicio posibilitate reală să dezvolte o strategie a comunicaţiilor de telefonie mobilă la nivelul UE.
Prin urmare, utilizatorii trebuie să sufere consecinţele, iar UE rămâne în urmă în cursa mondială pentru 4G.    
Probleme financiare
Preţurile pe care le plătesc întreprinderile pot fi de 50 de ori mai mari într-un stat membru al UE, comparativ cu alt stat membru. Nu aşa arată o piaţă sănătoasă. În medie, drepturile de utilizare a spectrului în UE sunt de 4 ori mai scumpe decât în Statele Unite.
Atunci când licitaţiile pentru atribuirea de frecvenţe radio într-o ţară presează prea mult întreprinderile, acest lucru dăunează economiei, întrucât:
Preţurile ridicate ale licitaţiei nu permit întreprinderilor să investească cele 27 de miliarde EUR de care au nevoie, potrivit unui studiu al UE, pentru modernizarea reţelelor.
Întârzierile în instalarea reţelelor (investiţiile în infrastructură au diminuat în ultimii ani), blochează dezvoltarea de noi activităţi economice, iar veniturile fiscale pe care autorităţile publice speră să le obţină din taxele care s-ar aplica acestor noi activităţi nu se materializează niciodată.
Întreprinderile se confruntă cu o situaţie financiară precară (unele au datorii de trei ori mai mari decât valoarea lor la bursă).    Ce face Comisia?
Organizează consultări cu privire la o coordonare mult mai bună a procesului de acordare a licenţelor pentru utilizarea frecvenţelor. Astfel, operatorii ar putea profita de economiile de scară ce ar putea rezulta în urma dezvoltării simultane a reţelelor 4G în aceeaşi bandă de frecvenţe în mai multe ţări, ceea ce înseamnă că utilizatorii ar avea mai devreme un acces mai bun la 4G.
Lansează etapa preliminară a procedurii de punere în aplicare, în temeiul articolului 6 alineatul (2), a programului pentru politica în domeniul spectrului de frecvenţe radio cu privire la autorizarea utilizării spectrului adecvat pentru tehnologia 4G, armonizat la nivelul UE (870 MHz).

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.