UE: eforturi suplimentare pentru a promova studiile si formarea studentilor in strainatate

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 10.01.2014 15:58 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Conform primului „Tablou de bord privind mobilitatea in UE”, Germania, Belgia, Spania, Franţa şi Italia deţin cele mai bune sisteme de sprijin public pentru promovarea posibilitaţilor de studiu şi de formare in strainatate şi pentru consilierea studenţilor din invaţamantul superior. Tabloul de bord reprezinta o parte a raspunsului Comisiei Europene la cererea statelor membre1 de a elimina obstacolele in calea studiilor şi formarii in strainatate, in cadrul unor acţiuni mai ample pentru a ajuta tinerii sa obţina competenţele şi experienţa de care au nevoie pentru a-şi spori capacitatea de inserţie profesionala.
Tabloul de bord privind mobilitatea se concentreaza asupra a cinci factori-cheie care influenţeaza motivaţia tinerilor şi capacitatea lor de a studia sau de a urma cursuri de formare in strainatate. Studiul arata ca aceşti factori variaza semnificativ de la un stat membru la altul şi ca nicio ţara nu deţine scoruri ridicate cu privire la toate masurile legate de „mediul favorabil mobilitaţii”.    
    
Constatari principale

Informaţii şi orientari privind oportunitaţile de mobilitate: Germania, Belgia, Spania, Franţa şi Italia ofera cele mai complete masuri de sprijin. Cele mai puţin dezvoltate structuri de informare şi orientare se gasesc in Bulgaria, Grecia, Slovenia şi Cipru.
Transferabilitatea ajutoarelor pentru studenţi, care le permite acestora sa primeasca burse publice şi imprumuturi in alta ţara, in aceleaşi condiţii ca şi cand ar studia in ţara de origine. Bursele şi imprumuturile pentru studenţi sunt transferabile in partea flamanda şi germanofona a Belgiei, in Cipru, Luxemburg, Slovenia, Finlanda şi Suedia. In schimb, cele mai restrictive sisteme de sprijin financiar pentru studenţi se gasesc in partea francofona a Belgiei, in Bulgaria, Republica Ceha, Grecia, Croaţia, Lituania, Romania şi Slovacia.
Cunoştinţele de limbi straine: Adeseori, acesta este un factor important atunci cand un student decide sa studieze in strainatate. Cipru, Luxemburg şi partea germanofona a Belgiei acorda cea mai mare importanţa invaţarii limbilor straine in şcoli. In Irlanda şi in Scoţia (Marea Britanie), invaţarea limbilor straine in şcoli nu este obligatorie.

Recunoaşterea studiilor in strainatate (utilizarea ECTS şi a suplimentului la diploma): Germania, Belgia şi Spania depun eforturi considerabile pentru a monitoriza utilizarea instrumentelor europene care le permit studenţilor sa obţina recunoaşterea studiilor efectuate in strainatate prin intermediul sistemului european de credite transferabile (ECTS) şi al suplimentului la diploma, spre deosebire de majoritatea ţarilor, care acorda puţina atenţie acestui aspect.
Sprijin pentru studenţii proveniţi din medii defavorizate: Partea flamanda a Belgiei, Germania, Italia şi Austria se disting prin faptul ca deţin sisteme de sprijin financiar bine dezvoltate pentru studenţii din mediile defavorizate care doresc sa studieze sau sa urmeze cursuri de formare in strainatate, precum şi sisteme de monitorizare a mobilitaţii din perspectiva mediului social din care provin studenţii.    
    
Context

Tabloul de bord privind mobilitatea vizeaza toate cele 28 de state membre ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. El reprezinta o prima imagine de ansamblu a factorilor incluşi in recomandarea Consiliului din 2011 privind mobilitatea in scop educaţional şi va constitui o baza pentru viitoarele monitorizari realizate in comun la nivelul UE, urmatoarea actualizare fiind planificata pentru 2015.
Tabloul de bord privind mobilitatea a fost elaborat de reţeaua Eurydice, in stransa colaborare cu Comisia Europeana şi cu un grup consultativ de experţi din statele membre. Eurydice este o reţea de unitaţi naţionale, coordonata de Agenţia Executiva pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultura (EACEA), care ofera informaţii şi analize privind sistemele şi politicile europene de educaţie.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.