Unda verde pentru Erasmus+

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 19.11.2013 19:37 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Erasmus+, noul program al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport, planificat sa inceapa in ianuarie, a fost aprobat marţi, 19 noiembrie, de Parlamentul European.
Programul, care se va desfaşura pe o perioada de şapte ani şi care are ca scop stimularea dezvoltarii competenţelor şi a capacitaţii de inserţie profesionala şi sprijinirea modernizarii sistemelor de invaţamant, de formare profesionala şi pentru tineret, va beneficia de un buget de 14,7 miliarde euro, cu 40% mai mare decat nivelurile actuale.
Peste 4 milioane de persoane vor beneficia de sprijin pentru a studia, pentru a urma cursuri de formare profesionala, pentru a munci sau pentru a desfaşura activitaţi de voluntariat in strainatate, printre acestea numarandu-se 2 milioane de studenţi din invaţamantul superior, 650.000 de ucenici şi de elevi din invaţamantul profesional, precum şi peste 500.000 de tineri implicaţi in programe de schimb de experienţa sau de voluntariat in strainatate.
Studenţii care intenţioneaza sa urmeze un program complet de studii de masterat in strainatate, pentru care rareori sunt disponibile granturi sau imprumuturi naţionale, vor beneficia de o noua schema de garantare a imprumuturilor, gestionata de Fondul european de investiţii. Erasmus+ va oferi, de asemenea, finanţare pentru educaţia şi formarea profesionala a personalului, a lucratorilor din domeniul tineretului şi pentru parteneriate intre universitaţi, colegii, şcoli, intreprinderi şi organizaţii non-profit.

Erasmus+ are trei obiective principale: doua treimi din buget se aloca pentru oportunitaţi de studiu in strainatate, atat pe teritoriul UE, cat şi in afara sa, iar din restul bugetului se vor sprijini parteneriate intre instituţii de invaţamant, organizaţii pentru tineret, intreprinderi, autoritaţi locale şi regionale şi ONG-uri, precum şi reforme de modernizare a educaţiei şi a formarii profesionale şi de promovare a inovarii, a spiritului antreprenorial şi a capacitaţii de inserţie profesionala.

Noul program Erasmus+ combina toate schemele actuale ale UE pentru educaţie, formare profesionala, tineret şi sport, inclusiv Programul de invaţare pe tot parcursul vieţii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programul „Tineretul in acţiune” şi cinci programe de cooperare internaţionala (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink şi programul de cooperare cu ţarile industrializate). Acest lucru va facilita inţelegerea de catre candidaţi a oportunitaţilor disponibile, in timp ce alte simplificari vor facilita la randul lor accesul la program.    
    
Cine sunt beneficiarii Erasmus+?

*2 milioane de studenţi din invaţamantul superior vor avea posibilitatea sa studieze sau sa se formeze profesional in strainatate, inclusiv in cadrul a 450 000 de stagii de practica;
*650.000 de ucenici şi de elevi din invaţamantul profesional vor primi burse ca sa studieze, sa se formeze profesional sau sa lucreze in strainatate;
*800.000 de profesori din invaţamantul preuniversitar, de lectori, de formatori, de membri ai personalului didactic şi de lucratori din domeniul tineretului vor avea oportunitatea de a preda sau de a oferi cursuri de formare profesionala in strainatate;
*200.000 studenţii masteranzi care urmeaza un ciclu complet in alta ţara vor beneficia de garanţii ale imprumuturilor;
*peste 500.000 de tineri vor putea desfaşura activitaţi de voluntariat in strainatate sau vor putea participa la programe de schimb de experienţa pentru tineret;
*peste 25.000 de studenţi vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat, ceea ce inseamna a studia la cel puţin doua instituţii de invaţamant superior din strainatate;
*125.000 de şcoli, de instituţii de invaţamant profesional şi de formare, de instituţii de invaţamant superior şi de invaţamant pentru adulţi, de organizaţii pentru tineret şi de intreprinderi vor primi finanţare pentru a institui 25.000 de „parteneriate strategice”, cu scopul de a promova schimbul de experienţa şi crearea contactelor cu piaţa muncii;
*3.500 de instituţii de invaţamant şi intreprinderi vor primi sprijin pentru crearea a peste 300 de „Alianţe ale cunoaşterii” şi „Alianţe ale competenţelor sectoriale” pentru a stimula capacitatea de inserţie profesionala, inovarea şi spiritul antreprenorial;
*600 de parteneriate in domeniul sportului, inclusiv evenimente europene de tip non-profit, vor beneficia de asemenea de finanţare.    
    
Context

Erasmus+ urmeaza sa fie lansat intr-un moment in care aproape şase milioane de tineri din UE sunt şomeri – cu niveluri care depaşesc 50% in Spania şi in Grecia. In acelaşi timp, exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultaţi in angajarea de personal cu competenţele necesare. Aceasta demonstreaza existenţa unei lacune semnificative in materie de competenţe in Europa. Erasmus+ va aborda problema acestei lacune oferind cetaţenilor oportunitaţi de studiu, de formare profesionala sau de acumulare a experienţei in strainatate.
In acelaşi timp, calitatea şi relevanţa sistemelor europene de invaţamant, de formare profesionala şi a celor adresate tineretului va fi sporita prin sprijinul acordat dezvoltarii profesionale a personalului din invaţamant şi a lucratorilor din domeniul tineretului, precum şi prin cooperarea dintre mediul academic şi piaţa muncii.
Mobilitatea studenţilor şi a ucenicilor stimuleaza de asemenea mobilitatea forţei de munca intre statele membre; persoanele care au studiat sau au urmat deja cursuri de formare profesionala in strainatate au şanse mai mari sa doreasca in viitor sa lucreze in alta ţara.
Bugetul de 14,7 miliarde euro ia in considerare estimarile privind inflaţia in viitor. Este de aşteptat sa se aloce fonduri suplimentare pentru mobilitatea in cadrul invaţamantului superior şi pentru consolidarea capacitaţilor in ceea ce priveşte ţarile care nu sunt membre ale UE; decizia cu privire la acest buget suplimentar nu este prevazuta a fi adoptata inainte de anul 2014.
Erasmus+ include pentru prima oara o linie bugetara pentru sport. Programul va aloca in jur de 265 milioane euro in decursul a şapte ani, cu scopul de a contribui la dezvoltarea la nivel european a sportului, ajutand la gasirea unei soluţii impotriva ameninţarilor transfrontaliere cum ar fi dopajul şi meciurile aranjate. De asemenea, va sprijini proiectele transfrontaliere cu implicarea organizaţiilor in sporturile de masa, promovand, de exemplu, buna guvernanţa, incluziunea sociala, carierele duble şi activitatea fizica pentru toţi.    

Tabelul arata numarul estimat al beneficiarilor de burse UE pentru studiu, formare profesionala, acumularea de experienţa profesionala şi acţiuni de voluntariat in strainatate, in cadrul Programului de invaţare pe tot parcursul vieţii şi al programului „Tineretul in acţiune”, pentru perioada 2007-2013. El se refera la acţiunile privind mobilitatea care vor fi continuate in cadrul Erasmus+.
Erasmus+ va asigura finanţare pentru peste 4 milioane de persoane, care vor avea oportunitatea de a studia, de a urma cursuri de formare profesionala, de a acumula experienţa profesionala sau de a desfaşura activitaţi de voluntariat in strainatate, aceasta cifra reprezentand o creştere de 50% faţa de numarul persoanelor care beneficiaza de sprijin in cadrul programelor actuale.

* Cifrele furnizate pentru fiecare ţara se bazeaza pe rapoartele anuale publicate de agenţiile naţionale şi pe estimarile privind schimburile intre statele membre, estimari care inca trebuie raportate in cadrul programelor actuale. Toate cifrele sunt rotunjite la cea mai apropiata mie. Cifrele pentru Croaţia sunt calculate de la inceputul participarii sale la programele respective in 2011.

Suma exprimata la nivelul actual al preţurilor şi luand in considerare inflaţia estimata pentru perioada 2014-2020. Aceasta suma este echivalenta cu 13 miliarde euro la nivelul preţurilor fixe/constante din 2011.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.