Uniunea pentru Mediterana trebuie sa consolideze parlamentele Primaverii Arabe

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 26.03.2012 16:38 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Consolidarea structurilor democratice nou alese în urma Primăverii Arabe ar trebui să fie o prioritate pentru Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana, a spus preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, duminică, la Rabat.Reuniunea din Maroc a fost prima care a reunit deputaţii europeni cu membrii noi aleşi din parlamentele ţărilor Primăverii Arabe.

Delegaţii au mai discutat situaţia din Siria şi posibilitatea creării unei bănci de investiţii euro-mediteraneene. La sfârşitul reuniunii, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a preluat preşedinţia rotativă a Adunării. Va fi preşedintele acesteia timp de un an. „Cred că Adunarea noastră trebuie să se mobilizeze pentru a consolida rolul noilor aleşi şi al noilor parlamente“, a spus dumnealui.

Reunindu-se pentru a opta oară, cei 24 de deputaţi europeni şi omologii lor din 16 state de la sudul Mării Mediterane au discutat despre procesul de pace din Orientul Mijlociu şi sprijinul economic şi politic pentru noile democraţii ale Primăverii Arabe.

În plen, parlamentarii au votat 10 rezoluţii în care au abordat, printre altele, rolul femeilor în procesul de democratizare, dezechilibrele în dezvoltarea teritorială, gestionare deşeurilor şi crearea unei universităţi euro-mediteraneene.

Uniunea pentru Mediterana este formată din cele 27 de state UE şi 16 state de la sudul Mării Mediterane: Albania, Algeria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Mauritania, Monaco, Muntenegru, Maroc, Autoritatea Palestiniană, Siria, Tunisia şi Turcia.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.