Vize pentru accelerarea cresterii economice in UE

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 07.11.2012 17:02 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Cu un total de 18,8 milioane de locuri de muncă în 2011, turismul a devenit unul dintre principalele sectoare generatoare de locuri de muncă în Uniunea Europeană şi un factor determinant pentru creştere economică şi dezvoltare.În 2011, cheltuielile turiştilor străini s–au ridicat la 330,44 miliarde EUR. Conform unor estimări recente, aceste cifre ar putea să crească până la 20,4 milioane de locuri de muncă şi la 427,31 miliarde EUR în 2022. 

În cazul în care vor fi pe deplin exploatate, normele actuale privind vizele ar putea garanta că UE rămâne o destinaţie atractivă pentru mai mulţi turişti/resortisanţi ai ţărilor terţe şi ar stimula de asemenea activitatea economică a UE şi crearea de locuri de muncă. Într-adevăr, turismul are un impact considerabil asupra economiei în ansamblul său, prin intermediul cheltuielilor pentru cazare, alimente şi băuturi, transport, divertisment, cumpărături, etc.
Cifrele arată că numărul de vize eliberate a crescut semnificativ în ultimii ani şi că numărul de refuzuri de acordare a vizei rămâne scăzut. Aproximativ 460 000 de vize Schengen au fost emise în India în 2011; numărul acestora a fost de 340 000 în 2007. De asemenea, numărul de vize eliberate în China a crescut în mod semnificativ, de la 560 000 de vize în 2008 la 1 026 000 în 2011. În Rusia au fost emise aproximativ 5 152 000 de vize în 2011, faţă de 3 500 000 în 2007.
Cu toate acestea, ar putea fi întreprinse mai multe măsuri pentru creşterea fluxurilor turistice provenite din acele ţări care pot genera un număr mare de turişti şi care au o putere de cumpărare în creştere.
O mai mare facilitare a călătoriilor
Se pot deja obţine rezultate importante în contextul normelor actuale de acordare a vizelor şi numeroase obstacole pot fi îndepărtate printr–o punere în aplicare corectă a Codului vizelor de către consulatele statelor membre. În mod special consulatele ar trebui să aplice termenul limită de 15 zile pentru acordarea unei întrevederi, termenul limită de 15 zile pentru luarea unei decizii cu privire la cererea de viză, să asigure disponibilitatea formularelor de cerere în limba ţării din care provin turiştii şi, de asemenea, să evalueze posibilitatea eliberării de vize cu intrări multiple.
Într-o perspectivă pe termen lung, ar putea fi luate în calcul posibile modificări ale normelor actuale privind vizele, inclusiv: Eficientizarea şi reducerea duratei procedurilor (reconsiderarea tuturor etapelor procedurii, inclusiv depunerea cererii de viză de către intermediari/agenţii de voiaj şi consultare prealabilă); Clarificarea definiţiei consulatului competent pentru procesarea cererilor de viză; Simplificarea formularului de cerere; Simplificarea/clarificarea cerinţelor privind documentele justificative; Clarificarea normelor privind scutirile de taxă de viză; Clarificarea normelor privind eliberarea vizelor cu intrări multiple; Îmbunătăţirea organizării consulare şi a cooperării între consulate, de exemplu prin redefinirea cadrului juridic pentru centrele comune de depunere a cererilor de viză, facilitarea creării de astfel de centre şi a funcţionării lor; Consolidarea cooperării locale Schengen (armonizarea practicilor privind acordarea vizelor în ţările Schengen), în scopul eficientizării acesteia.
În plus, ar trebui să fie luate în considerare evoluţiile tehnologice. De exemplu, Comisia va înainta în curând propuneri legislative privind „frontierele inteligente”, menite să asigure facilitarea fluxurilor de călători la frontierele externe ale UE.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.