Vrei sa stii totul despre Particula lui Dumnezeu?

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 26.11.2012 19:05 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Fizicienii Peter Higgs şi Francois Englert vor fi la Parlamentul European pe 27 noiembrie pentru a discuta despre bosonul Higgs, supranumit şi „particula lui Dumnezeu“, care ajută la explicarea originii universului. Aceştia vor discuta şi cu fanii Parlamentului European pe Facebook,într-un chat, de la ora 10.45 CET(12.45 ora României). Chat-ul va dura 45 de minute.
Parlamentul European acordă o atenţie deosebită ştiinţei, care are un impact semnificativ asupra societăţii. Unitatea de evaluare a alegerilor ştiinţifice şi tehnologice (STOA) organizează de 10 ani conferinţe despre descoperirile recente, pentru ca deputaţii europeni să fie la curent cu ce este important în domeniu.
Bosonul Higgs, numit aşa după fizicianul scoţian Peter Higgs şi supranumit „particula Dumnezeu”, este o particulă elementară ipotetică din familia bosonilor, despre care se crede că face parte din mecanismul care conferă masă celorlalte particule elementare. Căutarea unei dovezi a existenţei sale a început în anii 1960. În prezent (2011) particula este căutată cu ajutorul acceleratoarelor de particule, în special cu acceleratorul LHC de lângă Geneva, Elveţia.
Bosonul Higgs, dacă ar exista, ar putea fi să rezulte de la coliziunea a doi protoni de înaltă energie, dar ar avea o viaţă foarte scurtă, după care se dezintegrează în alte particule — încă un motiv de ce existenţa sa este greu de dovedit.
La 13 decembrie 2011 oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) de lângă Geneva au anunţat că au găsit noi dovezi în sprijinul ipotezei că bosonul Higgs există.
Printre altele, ei au afirmat că dovedirea definitivă a existenţa sale va mai dura probabil până sfârşitul anului 2012.
La 4 iulie 2012 organizaţia CERN a confirmat observarea unei noi particule cu o masă de aproximativ 125 – 126 GeV. Aceste rezultate preliminare, bazate pe o analiză încă în curs a datelor colectate în 2011 şi 2012, arată că este vorba de un boson, cel mai masiv boson observat până acum, compatibil cu presupusul boson Higgs. Gradul de certitudine al descoperirii Bosonului Higgs este de 99,9999%.Paşii următori vor fi determinarea proprietăţilor noii particule şi clasificarea ei exactă în cadrul Modelului Standard.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.