10 de la PRIMARIA TIMISOARA la judecata pentru finantarea lui POLI. Nici un consilier local!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.04.2016 17:38 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpaţilor:
CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timişoara,
COJOCARI IOAN, secretar al Consiliului Local Timişoara,
DUMITRU DELIA-ILEANA, consilier juridic in cadrul Primariei Municipiului Timişoara,
HARACICU SMARANDA MARIA, director al Directiei Economice din cadrul Primariei Timişoara,
MIHALACHE VIOLETA-TEODORA, la data faptelor director al Directiei Comunicare din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, in sarcina carora s-a reţinut infracţiunea de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
ORZA ADRIAN ROMITA, la data faptelor viceprimar al municipiului Timisoara,  
MUNTEANU MIREL FLORIN şi DIMITRIU MARIANA, la data faptelor economişti in cadrul Directiei Economice a Primariei Timişoara,
STAIA MARTIN, la data faptelor sef Serviciu Administrare Baze Sportive din cadrul Primariei Municipiului Timisoara,
MIUT NICUSOR CONSTANTIN, la data faptelor director al Directiei Patrimoniu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, in sarcina carora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
PINTILIE ALINA, funcţionar public in cadrul Primariei Timişoara, in sarcina careia s-au reţinut doua infracţiuni de complicitate la abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea data primar al Municipiului Timişoara şi inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timişoara, uzand de prerogativele conferite de funcţiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea virarii unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timişoara in contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timişoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.).
In acest context, edilul, impreuna cu inculpaţii Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria şi Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, in baza caruia a fost alocata anual, pe o perioada de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara”, iar secretarul Consiliului Local Timişoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 in baza careia era alocata anual suma menţionata mai sus.
De fapt, prin aceasta conduita nu se urmarea “sprijinirea” activitatii sportive, intrucat banii intrau direct in contul S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectiva a acestei firme pentru redresarea financiara, imprejurare dovedita si de faptul ca, dupa incetarea finantarii de catre Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis, in anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. a intrat in insolventa, in lipsa sumelor necesare desfasurarii in continuare a activitatii.
Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primariei Municipiului Timişoara, atat la data semnarii contractului de asociere, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a acestuia pentru urmatoarele perioade bugetare, cum rezulta din actele de la dosar.
In acelaşi context, inculpaţii menţionaţi mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realitaţii, legalitaţii şi regularitaţii si au semnat, cu incalcarea atributiilor de serviciu si a dispozitiilor legale, un numar de 40 de ordonanţari de plata.
Potrivit Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmareşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.
Pentru a da o forma aparenta de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara (denumirea din acel moment a entitaţii sportive) s-a procedat la aplicarea. in mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului, nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia..
Acordarea unor sume de bani in mod abuziv şi contrar prevederilor legale in vigoare, in perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timişoara, catre S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timişoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.), sume acordate cu incalcarea principiului oportunitaţii ce guverneaza derularea şi funcţionarea activitaţilor circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunitaţii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat in jurul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., finanţarea fiind astfel ilegala.

Primaria Municipiului Timisoara a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 31.669.417,71 lei.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Miut Nicusor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana şi Haracicu Smaranda Maria.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş, cu propunere de a se menţine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.